VIDEO/ Izetbegović i društvo pozdravili 'normalizaciju procesa pregovaranja'

SDA nakon sjednice Predsjedništva: Zadovoljni smo novim procesima u stvaranju postizbornih koalicija

Front 31.01.19, 19:15h

SDA nakon sjednice Predsjedništva: Zadovoljni smo novim procesima u stvaranju postizbornih koalicija
Iskustvo pokazuje da „oštre osude“ i „izražavanje zabrinutosti“ nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini, ističu iz SDA

 

Na održanoj sjednici Predsjedništva SDA doneseno je nekoliko zaključaka, a SDA smatra da je neophodno poduzeti odlučne i konkretne mjere na poboljšanju položaja Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, u skladu sa ustavnom odredbom o konstitutivnosti svih naroda u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

- Diskriminacija i očigledni aparthejd koji je ostvaren kroz uporno decenijsko djelovanje vlasti RS, pasivnost OHR i međunarodne zajednice, od entiteta RS je stvorio crnu rupu na mapi ljudskih prava na tlu Evrope u 21. stoljeću. Između ostalog, Bošnjacima se ne dopušta da koriste Ustavom zagarantovano pravo na naziv vlastitog jezika, vlast entiteta RS dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odbija provesti odluke Ustavnog suda BiH, a evidentna je i diskriminacija u zapošljavanju Bošnjaka i Hrvata u javnim preduzećima RS.

 

Naziv „Republika Srpska” je korišten kao sredstvo i opravdanje za diskriminaciju. Ukoliko se ne promijeni odnos vlasti u entitetu RS prema Ustavom zagarantovanim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kako bi se u naziv “Republika Srpska” unijela imena druga dva konstitutivna naroda u BiH - kažu iz SDA.

 

Reakcija Ureda visokog predstavnika (OHR) i Vijeća za implementaciju mira (PIC) na najavu da će SDA podnijeti apelaciju kojom se traži otklanjanje diskriminacije u entitetu RS paradigma je kompletnog odnosa međunarodne zajednice prema antidejtonskom i protuustavnom djelovanju, tvrde iz SDA, dodajući da ovakav odnos PIC-a, koji traje već deceniju, u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj matrici ‘triju strana’, omogućio je očuvanje sistematske diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u bh. enitetu RS.

 

- Iskustvo pokazuje da „oštre osude“ i „izražavanje zabrinutosti“ nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini. SDA smatra da se OHR i PIC moraju pokrenuti i konačno  ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju, zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira - ističu iz SDA.

 

SDA pozdravlja i normalizaciju procesa pregovaranja o definisanju postizbornih koalicija. Procese pregovaranja je potrebno ubrzati kako bismo što prije formirali vlade na svim nivoima. Vlade trebaju predvoditi stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača.  

 

Nakon Odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi sa apelacijom Kluba zastupnika SDA po pitanju Uputstva CIK-a, SDA će nastaviti sudjelovati u izboru delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera. Međutim, kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom delegata, SDA će insistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu sa odredbama Ustava FBiH.

 

Iz ove stranke kažu da je imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu.

 

- U vrijeme kada je Gordana Tadić obavljala funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen je proces sankcionisanja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a i otpočeo je proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina. To su očigledno bile glavne reference i zasluge za imenovanje Gordane Tadić na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog tužilačkog i sudskog vijeća puki provoditelj politika koje Bošnjake iz navedenih razloga žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužilatvo BiH odlučnije obračuna sa korupcijom.

 

SDA će tražiti temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem - ističe se.

 

 

 (Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI