'ni vizije ni državnika'

'Država puna galame': Svi bh. lideri uslovljavaju formiranje vlasti - kuda vode silni ultimatumi?!

Front 28.01.19, 11:23h

'Država puna galame': Svi bh. lideri uslovljavaju formiranje vlasti - kuda vode silni ultimatumi?!
Politika izričitih ultimatuma pompezno najavljenih u medijima glavna je strategija u formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta Federacije Bosne i Hercegovine

 

Izvor: http://balkans.aljazeera.net

Piše: Vedrana Maglajlija

 

Lideri stranaka u Bosni i Hercegovini postavili su izričite uvjete za formiranje vlasti u entitetu Federacija BiH te Vijeća ministara BiH.


Politika izričitih ultimatuma pompezno najavljenih u medijima glavna je strategija u formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član bh. Predsjedništva Željko Komšić izjavio je da je njegov uslov da podrži imenovanje Zorana Tegeltije, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata, za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO. S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik odgovorio je da se bh. Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

 

Na kraju, zbog iznenadne inicijative Stranke demokratske akcije da se pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine preispita naziv bh. entiteta Republike Srpske, SNSD je saopoćio da obustavlja sve pregovore o formiranju Vijeća ministara.

 

U Federaciji Bosne i Hercegpovine predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović zaprijetio je da se neće moći formirati nova federalna vlada sve dok se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Istovremeno, očekuje se odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji bi se 31. januara trebao izjasniti o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije, koje su podnijele neke stranke.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(AJB, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI