Danas s liderima stranaka o inicijativi SDA

Dodik: Ako ste htjeli da istjerate Republiku Srpsku iz BiH, radite najbolji mogući posao

Front 24.01.19, 08:12h

Dodik: Ako ste htjeli da istjerate Republiku Srpsku iz BiH, radite najbolji mogući posao
Dodik je poručio da SDA mora javno odbaciti inicijativu jer je to uslov za nastavak razgovora o formiranju vlasti

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održat će danas u Banjoj Luci sastanak sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske. Početak sastanka zakazan je za 15 sati u zgradi Vlade Republike Srpske.


Dodik je jučer rekao da je za danas sazvao sastanak lidera svih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH povodom najave SDA o inicijativi za preispitivanje naziva Republike Srpske, piše Oslobođenje.

 

- Mislim da je veoma važno da Republika Srpska još jednom na tom nivou iskaže konsenzus o ovom pitanju. Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako bude podnesena inicijativa Ustavnom sudu BiH. Zatražit ćemo adekvatne mjere - izjavio je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

 

Prema njegovim riječima, upućivanjem inicijative u formalnom obliku, što mogu da urade jedan ili oba preostala člana Predsjedništva BiH zajedno, automatski će biti održana sjednica Narodne skupštine Srpske. On je pozvao SDS da ide sa SNSD-om u proces donošenja odluke u Narodnoj skupštini o osamostaljenju RS, ukoliko ova inicijativa ode u Ustavni sud.

 

- Ako ste htjeli da istjerate Republiku Srpsku iz BiH, radite najbolji mogući posao - poručio je Dodik.

 

On je naglasio da je Republika Srpska neupitna, njen naziv, te njena teritorijalna i politička organizacija. Dodik je poručio i da SNSD prekida bilo kakve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara dok ne bude raščišćena situacija u vezi sa ovom inicijativom SDA.

 

- Možda su to htjeli. Ovo je kap koja je prevršila svaku mjeru. SNSD neće ulaziti u razgovore o formiranju vlasti sa partijama koje osporavaju Republiku Srpsku i njen naziv. Oni očigledno imaju neke svoje Srbe koji njima odgovaraju, iz prethodne strukture vlasti i zato igraju ovu igru - smatra Dodik.

 

On je poručio da SDA mora javno odbaciti inicijativu jer je to uslov za nastavak razgovora o formiranju vlasti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI