U Sarajevu umjesto Maureen Cormack

Trump predložio, Senat potvrdio: Eric Nelson definitivno novi ambasador SAD-a u BiH, planira zemlju 'pomjeriti naprijed'

Front 03.01.19, 18:09h

Trump predložio, Senat potvrdio: Eric Nelson definitivno novi ambasador SAD-a u BiH, planira zemlju 'pomjeriti naprijed'
Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku

 

Američki Senat potvrdio je prijedlog predsjednika Donalda Trumpa da Eric George Nelson bude imenovan za ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini

 

Nelsona je u augustu prošle godine predložio Trump i njegovo imenovanje potvrđeno je danas u američkom Senatu putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote).

 

Na taj način okončana je procedura postavljanja novog ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini koji će u Sarajevu na funkciji zamjeniti Maureen Cormack.

 

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine.

 

Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini obavljao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i  direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

 

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018. godine Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podršci teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te da će zemlju pokušati 'pomjeriti naprijed'.

 

Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku.

 

Tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na univetzitetu u Texasu, prenosi Glas Amerike.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI