Arduana Pribinja otvoreno

Novinarke su često ponižene, laka meta... Očekuje se da budemo i predane supruge, majke, dobre domaćice...

ŽENA iN 30.12.18, 20:33h

Novinarke su često ponižene, laka meta... Očekuje se da budemo i predane supruge, majke, dobre domaćice...
- Novinarke često bivaju i ponižavane. Sjetite se seksističke izjave smijenjenog srbijanskog ministra odbrane Bratislava Gašića zbog koje smo pravili akcije pod nazivom “Novinarke ne kleče”

 


Reporterka koja beskrajno uživa u svom poslu Arduana Pribinja već sedmu godinu radi za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u BiH - medijsku kuću Al-Jazeera Balkans. U razgovoru za Oslobođenje ne krije zadovoljstvo da je sretna i zahvalna, jer joj ova pozicija nudi mogućnost konstantnog profesionalnog napretka. 


Osim pokrivanja najvažnijih domaćih političkih događaja, često je na terenu van zemlje, što predstavlja izvrstan profesionalni izazov za svakog reportera.


Seksističke izjave


- Malo koji medij u regiji može svojim novinarima omogućiti da prate, recimo, američke izbore, stojeći rame uz rame s reporterima CNN-a, BBC-a i ostalih svjetskih medijskih giganata u headquartersu Hillary Clinton, a ja sam imala tu sreću. Zadovoljstvo je bilo pratiti i brojne evropske izbore, svjedočiti slavlju demokratije i svjesnosti evropskih građana o glasačkoj odgovornosti. Napeto i izazovno je bilo pratiti dešavanja u Turskoj, u vrijeme neuspjelog državnog udara... I mogla bih ovako nabrajati unedogled, kaže Pribinja, te dodaje da se dosta terenskog iskustva nakupilo u ovih šest i po godina.


- Svakom pristupam s jednakom ozbiljnošću. Ja sam pomalo štreber kada je posao u pitanju. Ne cijenim improvizaciju kolega, posebno kada je riječ o važnim svjetskim ili domaćim događajima. Svaki pratim uz prethodnu pripremu. Nastojim proniknuti dublje u temu, shvatiti suštinu i pozadinu priče, govori nam Pribinja, za koju je nagrada svaki feedback s terena.


- Kada pomognemo da se pričom riješi određeni problem prosječnog čovjeka, za mene je ljepša nagrada od bilo kojeg komada papira koji bi uokviren stajao na mom zidu. Nakon duže od 17 godina rada na televiziji, ne osjećam potrebu takve vrste dokazivanja, što ne znači da mi ne bi bilo drago primiti neku nagradu, ali samo ako se desi spontano, ističe Pribinja, koja je prije reporterskog posla na Al-Jazeeri, duže od 10 godina radila i na Hayat televiziji, gdje je bila dio uredničkog tima i jedno od voditeljskih lica te kuće.


U novinarskom poslu, kaže, žene se suočavaju s rodnom diskriminacijom, teže napreduju i u biti su manje plaćene od svojih kolega.

 

arduana-pribinja-copy
Iako s punim radnim vremenom, od novinarki se i dalje očekuje da budu predane supruge, majke, dobre domaćice, a da uz sve to budu “up to date” sa svim važnim političkim događajima

Također, njeno viđenje je da je i svaki odlazak na porodiljsko rizik, jer veliki broj novinarki strahuje da bi u slučaju trudnoće izgubile posao, a sa druge strane, ukoliko je izbjegavaju, mogle bi ugroziti brak.


- Novinarke često bivaju i ponižavane. Sjetite se seksističke izjave smijenjenog srbijanskog ministra odbrane Bratislava Gašića zbog koje smo pravili akcije pod nazivom “Novinarke ne kleče”. Novinarke se rjeđe bave istraživanjem sistemskog kriminala i korupcije te raskrinkavanjem kriminalaca. Naprosto jer su ranjivije i lakša meta u odnosu na kolege novinare. Pogledajmo, naprimjer, slučaj Olivere Lakić, novinarke crnogorskih Vijesti. Dakle, niz je problema o kojima bi se moglo govoriti, ali na najveći broj njih mi ne možemo utjecati, smatra Pribinja.


Uprkos svemu tome, ističe da rješenje tih problema ne bi nikad bio njezin ulazak u politiku, te da se nikada ne bi bavila politikom.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)