VIDEO/ Osuđen na 35 godina zatvora, prijeti mu izručenje

Raskošni život Arkanovog ubice: Pobjegao s bh. pasošem, pokrenuo firmu, uživa u luksuzu... Ceca ga je pljunula, pa...

Nedjeljni magazin 27.12.18, 20:41h

Raskošni život Arkanovog ubice: Pobjegao s bh. pasošem, pokrenuo firmu, uživa u luksuzu... Ceca ga je pljunula, pa...
Ubica ratnog zločinca skriva se u Južnoafričkoj Republici, a ovih dana mu prijeti izručenje Srbiji na odsluženje 35-godišnje kazne zatvora

 

Izvor: Express.hr

 

Dobrosavu Gavriću (44), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana ponovno je odbijen zahtjev za dobivanje azila u Južnoafričkoj Republici. Ustavni sud u Cape Townu odlučio je da Gavrić ne može dobiti status izbjeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivirano.

 

Gavrić je naime u strahu da će ga po povratku u Srbiju ubiti Arkanovi ljudi i ima još mogućnosti za ostanak u JAR-u, gdje je prije par mjeseci ubijen njegov advokat. Gavrić je najavio da će tražiti reviziju odluke Ustavnog suda, što će mu kupiti još malo vremena u Južnoafričkoj republici. Prvi put je status izbjeglice zatražio 2012. godine.

 

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živio u luksuznom stanu na obali mora u Cape Townu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvjema kćerima živio kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront. Sve do septembra ove godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim riječima, činjenice da je osuđen u politički motiviranom procesu. Sutkinja ustavnog suda JAR-a Leona Theron odbila je njegov zahtjev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.

 

Južnoafrički Sunday Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, koristeći bosanski pasoš ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johannesburgu. Iste godine je pokrenuo firmu za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Beekom. Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obavještajnu službu.

 

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovjednik bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sljedbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.

 

Prije nego što je pobjegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubistvo. Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tokom jednog svjedočenja: "Sjedio si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lijepo sam te vidjela preko Željkovog ramena. Ponovit ću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pjevačica i pljunula na Gavrića.

 

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručitelji odabrali Gavrića za ubistvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vješt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cijene. Nakon toga su ga trebali namamiti da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiti.

 

Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gdje se trebao dogovoriti s 'prodavateljima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B".

 

Gavrić je 15. januara 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspio Arkanu ispaliti tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidirati Mandića i Garića sa dva metka u leđa. On je nakon trostrukog ubistva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak izlaza iz hotela, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je osiguravao Arkanovu ženu, pjevačicu Svetlanu Ražnatović Cecu.

 

Policajac iz Trbušnice je u općem metežu puzao na laktovima i uspio se izvući iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je, pogođen u bok između dvije ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.


 

Proces za ubistvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI