Čeka se odgovor Skake

Hari Mata Hari krši zakon ako naplati novogodišnji koncert: Umjetnici kojima KS plaća doprinose dužni su nastupati besplatno za praznike

Hronika 21.12.18, 14:33h

Hari Mata Hari krši zakon ako naplati novogodišnji koncert: Umjetnici kojima KS plaća doprinose dužni su nastupati besplatno za praznike
Varešanović je, kao i ostali umjetnici sa spiska prema Zakonu o istaknutim samostalnim umjetnicima KS, dužan da dva puta godišnje nastupi bez novčane nadoknade

 

Pjevač Hajrudin Varešanović, poznat kao Hari Mata Hari, koji ima status istaknutog samostalnog umjetnika u Kantonu Sarajevo, nastupiće u novogodišnjoj noći u Sarajevu.

 

Kao samostalnom umjetniku Varešanoviću se mjesečno iz Budžeta KS uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje i ta izdvajanja iznose oko 570 KM mjesečno. Prema posljednjem spisku u Kantonu Sarajevo je upisano 38 istaknutih samostalnih umjetnika za koje se na godišnjem nivou izdvaja 280.000 KM.

 

Varešanović je, kao i ostali umjetnici sa spiska prema Zakonu o istaknutim samostalnim umjetnicima KS, dužan da dva puta godišnje nastupi bez novčane nadoknade, podsjeća Oslobođenje.

 

- Od čega jednom za vrijeme praznika 31.decembar i 1 januar - Nova godina, 1. Mart - Dan nezavisnosti BiH, 1. i 2. Maj - Praznik rada, 9. Maj — Dan pobjede nad fašizmom, 25. Novembar — Dan državnosti BiH, a uz prethodni poziv dostavljen najmanje 30 dana ranije od strane organizatora kulturne manifestacije od javnog interesa - Dani kantona, Baščaršijske večeri, Sarajevska zima, Izbor sportiste KS, potvrđeno je iz Minsitarstva kluture i sporta KS.

 

Iz ovog Ministarstva nam nisu odgovorili da li je Varešanović u ovoj godini imao dva nastupa za koje nije dobio novčanu nadoknadu.

 

Prema informacijama sa Facebook stranice ovog umjetnika, Varešanović je ove godine 4 puta nastupio u Beogradu, te u Novom Sadu, Inđiji iu Torontu. Međutim, ni jedan koncert nije održan u BiH.


No, o tome će izvještaj, bar prema Zakonu, dobiti Stručna komisija za sticanje statusa istaknutih samostalnih umjetnika.

 

O tome da bi Varešanović mogao prekršiti zakon i izgubiti status istaknutog umjetnika KS ukoliko mu bude uplaćen honorar na sjednici Skupštine Kantona sarajevo govorila je zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević.

 

- Ja razumijem da će taj koncert koštati u smislu organizacije, ali ja sam tražila da se kaže konkretno koliko će biti Varešanovićev honorar i da li će se ispoštovati ovaj zakon, navela je Dizdarević za Oslobođenje.

 

Nakon Dizdarević i Oslobođenje je zatražilo informaciju o honoraru Varešanovića,

 

Iz ureda gradonačenlika sarajeva Abdulaha Skake su nam kazali da će se ovo pitanje naći na njegovom stolu danas ali da ne znaju kada će odgovor biti spreman.

 

Varešanović se nije oglasio.

 

Inače, za praćenje rada istaknutih umjetnika zadužena je stručna komisija za sticanje statusa istaknutih samostalnih umjetnika.

 

Komisija broji pet članova, od kojih jednog predlaže Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, dok su ostala četiri člana istaknuti umjetnici, predstavnici različitih područja umjetnosti. Članovi Stručne komisije na osnovu godišnjih izvještaja samostalnih umjetnika odlučuju o statusu samostalnih umjetnika.

 

Članovi Stručne komisije, također, dobivaju naknadu za rad, dok visinu naknade utvrđuje Vlada na prijedlog ministra, a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

 

- Ukoliko istaknuti samostalni umjetnik izričito i neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor sa organizatorom kulturne manifestacije ili nakon potpisivanja ugovora ne ispuni svoje obaveze, prestaje mu status istaknutog samostalnog umjetnika, navedeno je iz Ministarstva kulture i sporta KS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI