Haos u domovima zdravlja u KS, dva su najproblematičnija

Ljekare počeli da čuvaju zaštitari: Pacijenti stetoskopom tuku doktore, prevrću stolove, zaključavaju ih...

Hronika 13.12.18, 08:01h

Ljekare počeli da čuvaju zaštitari: Pacijenti stetoskopom tuku doktore, prevrću stolove, zaključavaju ih...
Portparol JU Dom zdravlja KS-a pojašnjava da se napadi nikad nisu dešavali zbog pogrešnog načina liječenja ili pogrešne dijagnoze. Kako ističe, najveći su problemi komunikacijske prirode ili ako se dugo čeka u čekaonici

 

Zbog sve učestalijih napada pacijenata, doktore u domovima zdravlja u KS-u počeli su da čuvaju zaštitari. Ova sigurnosna mjera uvedena je u devet domova zdravlja i ambulante porodične medicine nakon posljednjeg incidenta na Alipašinom Polju, kada je doktorici pozlilo zbog pretrpljenog verbalnog napada.

 

Problemi u komunikaciji

 

- Napadi su postali sve učestaliji i većinom se radi o verbalnim. Međutim, dešavali su se i oni drastičniji da pacijent gađa doktora u glavu stetoskopom, da prevrće sto u ordinaciji, zaključava vrata u ordinaciji kako doktor ne bi mogao izaći vani. Ove stvari ipak nisu nimalo bezazlene, jer gađanje stetoskopom može se okarakterisati kao pokušaj ubistva. Zbog ovakvih stvari bili smo prinuđeni da sklopimo ugovor sa jednom zaštitarskom kućom, a zahvaljujući tome, naši doktori i medicinsko osoblje sada se osjećaju puno sigurnije. Ova mjera daje rezultate, jer je manje incidenata, kazao je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS-a.

 

On pojašnjava da se napadi nikad nisu dešavali zbog pogrešnog načina liječenja ili pogrešne dijagnoze. Kako ističe, najveći su problemi komunikacijske prirode ili ako se dugo čeka u čekaonici.

 

- Mi smo svjesni da kada pacijent ulazi u sistem da je nervozan i ima pravo to biti, jer dolazi bolestan i zbog određenih tegoba. Međutim, pacijenti moraju shvatiti da su doktori i medicinske sestre educirane osobe i isključivo oni mogu da rade trijažu pacijenata i procjenjuju stepen hitnosti, pošto tu imamo šum u komunikaciji. Čovjek je nekad subjektivan i kada ga nešto boli, uvijek misli da je on hitniji slučaj od onog drugog i tu nastaju problemi, navodi Šarkić.

 

Na istoj strani

 

Prema njegovim riječima, najviše incidenata dešava se u domovima zdravlja Saraj-Polje i Novi Grad, jer je tu najveći pritisak pacijenata. Naglašava i da obezbjeđivanje doktora nije trajno rješenje, jer ove stvari treba rješavati na drugačiji način.

 

- Treba ispravljati komunikaciju na obje strane, vratiti dostojanstvo i autoritet doktora kako je to nekada bilo. Ne smiju biti otkopan rov i front sa pacijentima, moramo biti na istoj strani, smatra Šarkić. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI