Novi pogled na život

Probušili su kilometre duboku rupu na dnu okeana i iznenadili se: Otkriveni zombi organizmi koji žive milionima godina

Lifestyle 12.12.18, 18:09h

Probušili su kilometre duboku rupu na dnu okeana i iznenadili se: Otkriveni zombi organizmi koji žive milionima godina
Istraživanje dubina ispod površine zemlje nalik je istraživanju prašuma Amazone. Život je posvuda i odsasvud se pojavljuju neočekivani i neobično organizmi, rekao je Mitch Sogin i dodao da im je cilj otkriti kako se razvio tako bogat život te kako preživljava i razmnožava se u tako ekstremnih uvjetima

 

Deset godina dugo istraživanje u kojem je sudjelovalo više od hiljadu naučnika objavilo je otkriće koje daje posve novu percepciju života na našoj planeti. Stručnjaci su otkrili jedva žive ‘zombi’ bakterije i druge oblike života, duboko skrivene nekoliko kilometara ispod površine Zemlje.

 

Otkriće je nazvano ‘podzemni Galapagos’, a objavio ga je u utorak Deep Carbon Observatory napomenuvši da mnogi otkriveni oblici života žive i milione godina. Jedan od direktora DCO-a, Robert Hazen, rekao je da je ovo ‘krunsko dostignuće’ kolektiva od oko 1.000 naučnika koji su otvorili mogućnosti za koje nisu znali ni da postoje.

 

Biomasa ekosistema organizama procjenjuje se na 15 do 23 milijarde metričkih tona (16.6 do 25.4 milijarde tona) što je stoput više od cjelokupnog ljudskog života, piše CNN. Koristeći se dostignućima napredne tehnologije, naučnici su bušili 2 i pol kilometara duboku rupu na dnu okeana i uzeli uzorke mikroba.

 

Otkriće mijenja percepciju života na Zemlji i otvara mogućnost za nova slična otkrića. Pod Zemljinom se površinom nalaze milioni različitih vrsta bakterija, arheja i eukariota, a brojnošću možda nadilaze raznolikost života na površini Zemlje. Sad se smatra da oko 70% bakterija na planeti živi pod zemljom.

 

Mitch Sogin iz DCO-a rekao je da je ovo otkriće poput pronalaska nove Amazone.

 

- Istraživanje dubina ispod površine zemlje nalik je istraživanju prašuma Amazone. Život je posvuda i odsasvud se pojavljuju neočekivani i neobično organizmi - rekao je i dodao da im je cilj otkriti kako se razvio tako bogat život te kako preživljava i razmnožava se u tako ekstremnih uvjetima.

 

- Je li život počeo duboko ispod površine Zemlje, a potom migrirao prema Suncu? Ili je život počeo na toplom na površini i onda migrirao prema dolje? Kako se podzemni mikrobijski zombiji razmnožavaju ili žive desecima miliona godina? Kako odsustvo hranjivih tvari, ekstremne temperature i pritisak utječu na mikrobe i njihovu raznolikost pod zemljom? - pitaju se još uvijek naučnici u studiji.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI