Nakon odluke vlasti Kosova

Mogherini Thaciju: Takse na robu iz BiH i Srbije moraju biti povučene, ne pomažu izgradnji dobrosusjedskih odnosa

Front 28.11.18, 20:37h

Mogherini Thaciju: Takse na robu iz BiH i Srbije moraju biti povučene, ne pomažu izgradnji dobrosusjedskih odnosa
Iz Evropske službe za vanjske poslove navode da je Mogherini zvala Thacija da razgovaraju o posljednjim događanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojem posreduje Evropska unija

 

 

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini zatražila je od predsjednika Kosova Hashima Thacija ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u Evropskoj službi za vanjske poslove.

 

- Mjere ne pomaže izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene - rekla je Mogherini Thaciju u telefonskom razgovoru.

 

Iz Evropske službe za vanjske poslove navode da je Mogherini zvala Thacija da razgovaraju o posljednjim događanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojem posreduje Evropska unija, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Po riječima Mogherini, odluka vlasti Kosova da poveća takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine "samo dodatno komplicira situaciju i ne dovodi do rješenja, bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost".

 

I kad je Kosovo uvelo sporne takse, Mogherini je reagirala, navodeći kako to nije samo povreda sporazuma CEFTA, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova.

 

Oglasila se i Evropska komisija, zahtijevajući u najkraćem roku odgovor EU-a na odluku Vlade Kosova da podigne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 posto.

 

Unija je već početkom mjeseca zatražila od vlasti Kosova da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI