Pojasnio zašto se raspao advokatski tim

Duško Tomić: 'MUP od starta prikriva zločin... Ipak, ne smijemo podržavati Davora Dragičevića ako znamo da govori neistinu'

Hronika 10.11.18, 21:07h

Duško Tomić: 'MUP od starta prikriva zločin... Ipak, ne smijemo podržavati Davora Dragičevića ako znamo da govori neistinu'
Ništa nam drugo ne preostaje nego da se povučemo iz tog predmeta. Ja sam jučer kao šef tima rekao u Tužilaštvu da ne vjerujem ni u tužilaštvo, ni u MUP koji provodi radnje jer se u startu MUP pokazao kao organ koji prikriva zločin i krivo predstavlja događaj. Iz tog razloga sam predložio da se predmet ustupi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, rekao je Tomić

 

Četveročlani međunarodni advokatski tim zadužen za utvrđivanje okolnosti o stradanju Davida Dragičevića, formiran u avgusu ove godine u ovom slučaju, više ne postoji. Razloge “raspada” za N1 pojašnjava advokat Duško Tomić. Inače, iz tima izašli su uz Tomića, Anto Nobilo i Zora Dobričanin Nikodinović. Ifet Feraget ostaje jedini advokat obitelji.

 

“Ukoliko mi kao advokati znamo da oštećeni govori neistinu, mi ga ne smijemo podržavati u tome jer činimo krivična djela. A najblaže rečeno – kršimo advokatsku etiku. Obično oštećeni, a nažalost i Davor je uz pomoć određenih ljudi, uvjerio sebe da je on u obavezi da javno iznosi neargumentovane činjenice pa tako proziva ljude i naziva ih ubicama. A u isto vrijeme, mi koji smo uz njega, dužni smo mu reći kako ne smije to raditi jer i nas dovodi u opasnost da mi kao njegovi pravni zastupnici dajemo za pravo da ljude naziva ubicama, te da on iznosi argumente za koje mi u spisima nemamo niti jednog dokaza”, rekao je u razgovoru za N1 dojučerašnji šef odvjetničkog tima Duško Tomić, koji je rekao da je Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića, dužan predati dokaze Tužilaštvu, a u slučaju da ne vjeruje nadležnom tužilaštvu, onda da ih pošalje VSTV-u i da kaže da ima dokaze, ali nadležno tužilaštvo neće da radi po njima.

 

Zašto se predmet ne ustupi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine?

 

“Ništa nam drugo ne preostaje nego da se povučemo iz tog predmeta. Ja sam jučer kao šef tima rekao u Tužilaštvu da ne vjerujem ni u tužilaštvo, ni u MUP koji provodi radnje jer se u startu MUP pokazao kao organ koji prikriva zločin i krivo predstavlja događaj. Iz tog razloga sam predložio da se predmet ustupi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Ja više nemam šta da radim u Banjaluci i neću više da dolazim ovdje. Onda mi je tužilac odgovorio da nemaju zakonsko uporište da to ustupe Tužilaštvu BiH”, opisao je Tomić jučerašnju situaciju u Tužilaštvu, kazavši kako ih mora javno demantovati jer postoji praksa da je ubicu Ljubiše Savića Mauzera sudio Sud Bosne i Hercegovine i osudio, a Savić Mauzer je građanin entiteta Republike Srpske, ubijen je u RS, osumnjičeni je također iz Republike Srpske, i sve to nije spriječilo Tužilaštvo pa i Sud Bosne i Hercegovine da ga osudi.

 

“Dodik je najveća štetočina!”

 

“Davor traži da mi potvrdimo njegovu istinu i istinu Slobodana Vaskovića, a mi to ne možemo potvrditi i ne podržavamo konstantno prozivanje ljudi ubicama, a da se o tome nisu izjasnili pravosudni organi gonjenja. Ne možemo to da trpimo. Zamolili smo Davora da s tim prekine i da nam da šansu da radimo, ali Davor se odredio tako što je nas napao i rekao da on ima saznanja da mi stajemo na stranu Tužilaštva i Milorada Dodika. A ko god zna mene, zna da se zadnjih deset godina, a ako budem živ i zdrav nastavit ću ti u budućnosti – borit ću se svim sredstvima da Milorad Dodik jednog dana završi u zatvoru. Dodik je najveća štetočina i poguban je za sve ove narode, a posebno za srpski narod jer ja imam lični motiv da pokažem da ono što su radili u Banjaluci ne valja i da je to zločin. Ali ne mogu bez dokaza. Živim za dan da Dodik i njegovi vlastodršci završe u zatvoru, ali u ovom slučaju nemam dokaze”, rekao je Duško Tomić, koji je formirao advokatski tim, dodavši da se osjeća neprijatno jer se napada Anto Nobilo zato što se slikao u proteklom periodu sa Miloradom Dodikom, ističući da je Nobilo “častan čovjek”.

 

“Evo me, drugovi”: Nobilo za N1 bez komentara

 

Radi se, naime, o video snimci sa Zapadnoslavonske večeri, događaja koji je ove godine održan u restoranu Jezero u naselju Trn kraj Banjaluke, a koji je upriličen u februaru. Na Zapadnoslavonskoj večeri je uz prvog čovjeka SNSD-a, aktualnog predsjednika Republike Srpske i novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika nazočio i advokat Anto Nobilo, koji je bio uključen u advokatski tim iz kojeg je izašao zajedno sa Duškom Tomićem i Zorom Dobričanin Nikodinović.

 

Nobilo je, podsjećamo, i u to vrijeme bio prisutan u bosanskohercegovačkom i regionalnom medijskom prostoru, budući da se 20. februara sastao sa predstavnicima Saveza logoraša BiH kako bi, nakon pravomoćne presude čelnicima tzv. Herceg Bosne Prliću i drugima, razgovarali o mogućem pokretanju tužbe protiv Republike Hrvatske. Isječak iz videosnimka na kojem se vidi kako Dodik i Nobilo u restoranu sjede jedan do drugog i razgovaraju, dok se u pozadini čuju zvuci narodne pjesme Sinana Sakića i Južnog vetra “Evo, me drugovi”, objavio je na svom YouTube kanalu novinar Slobodan Vasković u oktobru ove godine. Snimak od 50 minuta sa ovog banjalučkog događaja objavljen je ipak ranije, još u februaru kada je i upriličen.

 

Kontaktirali smo Antu Nobila, međutim ukratko je poručio kako za sada više ne želi davati izjave. "Izašao sam i to više nije moj problem", poručio je za N1.

 

Davor Dragičević i dalje tvrdi da je “vrh RS-a i tužilaštva umiješan u ubistvo njegovog sina“.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI