Jesu li zadovoljni platom i statusom

Brižna država, nema šta: BiH provjerava kako je radnicima u Njemačkoj, samo preko Agencije otišlo ih je 30.000!

Biznis Klub 06.11.18, 11:46h

Brižna država, nema šta: BiH provjerava kako je radnicima u Njemačkoj, samo preko Agencije otišlo ih je 30.000!
Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetit će, tokom ove sedmice, druge firme u kojima radi veći broj naših građana

 

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH predvođena direktorom Muamerom Bandićem boravi u Saveznoj Republici Njemačkoj da bi dobili uvid u uvjete rada naših građana koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažirani su od slovenskih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji. 

 

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je Baugroup d.o.o. iz Ljubljane, koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH. 

 

- Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH. Svi su istakli da su zadovoljni kako platom, tako i statusom i odnosom poslodavca prema njima – navode iz Agencije. 

 

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić rekao je da je od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom, u toj državi putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zaposleno 30.000 naših radnika. 

 

- Neki od njih su, kao što je ovdje slučaj, privremeno angažirani na radu u SR Njemačkoj, naša je obaveza da povremeno provjerimo uvjete rada naših državljana. Zahvaljujući firmi, koju smo danas posjetili, imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Jako smo zadovoljni viđenim, posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima - kazao je. 

 

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetit će, tokom ove sedmice, druge firme u kojima radi veći broj naših građana. 

 

Poseban akcent će biti na, kako se navodi, provjeri uvjeta pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga. 

 

- Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na taj način preventivno djelujemo, sprječavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena, te ćemo i nastaviti s tom praksom - rekao je direktor Bandić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI