VIDEO/ ČINJENICE O KOJIMA SE ŠUTI

Nedžad Latić: Vehabizam je potpuno režimska ideologija, nije to spontani džemat, to je mreža... Imami su tu nemoćni!

Nedjeljni magazin 28.10.18, 17:32h

Nedžad Latić: Vehabizam je potpuno režimska ideologija, nije to spontani džemat, to je mreža... Imami su tu nemoćni!
Za Radio Slobodna Evropa, a u svjetlu brutalnog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koje i dalje potresa svjetsku javnost, Latić govori o vehabizmu i radikalnom selefizmu kao stogo kontrolisanoj režimskoj ideologiji i njenom uticaju u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini

 

 


Nedžad Latić je nekadašnji sarajevski imam i bh. novinar koji je karijeru počeo u Preporodu, listu Islamske zajednice još u vrijeme bivše Jugoslavije. 


Njegov brat Džemaludin Latić je pjesnik, lingvist i profesor tefsira (komentara) Kur'ana na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu te teorije književnosti u Novom Pazaru, a u poznatom sarajevskom procesu protiv 13 muslimanskih intelektualaca 1983. osuđen je na šest i pol godina zatvora. 


Zbog svojih stavova i pisanja Nedžad latić je prije nekoliko mjeseci je pretučen ispred stana u centru Sarajeva, dok se vraćao s molitve u obližnjoj džamiji.


Za Radio Slobodna Evropa, a u svjetlu brutalnog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koje i dalje potresa svjetsku javnost, govori o vehabizmu i radikalnom selefizmu kao stogo kontrolisanoj režimskoj ideologiji i njenom uticaju u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini.  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI