INSPEKCIJA U AKCIJI, STIGLA I KAZNA

Kako je sarajevska agencija prevarila putnike na putu u Maroko: Znate li koja su vaša prava ako vam se to desi?

Biznis Klub 28.10.18, 16:51h

Kako je sarajevska agencija prevarila putnike na putu u Maroko: Znate li koja su vaša prava ako vam se to desi?
Grupa putnika sa ture Maroko - Andaluzija dobila je djelimičnu satisfakciju, no put nastavlja na sudu, uz poruku da nije u pitanju nikakav hir

 


Sjećate li se putnika koji su htjeli vidjeti Alhambru, ali im to turistička agencija nije osigurala iako su joj oni uredno platili? Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajeva izdala je tim povodom četiri prekršajna naloga i kaznila turističku agenciju Avio Express sa 4.700 KM, piše Oslobođenje.


- Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su 14. i 21. maja ove godine izvršili usmjerene inspekcijske nadzore u putničkoj agenciji Avio Express travel d.o.o. Sarajevo. Inspekcijski postupci su pokrenuti na osnovu dvije predstavke kojima su se korisnici usluga te agencije obratili nadležnoj inspekciji, a zbog nepridržavanja programa putovanja, te u drugom slučaju i žalbom da Agencija nije osigurala jamčevinu, koja omogućava ostvarivanje prava klijenta na obeštećenje zbog nastalih troškova prilikom putovanja. Napominjemo da je navedena obaveza putničkih agencija propisana članom 22. Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH - stoji u dopisu sarajevske Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a povodom pitanja za ishod žalbe grupe nezadovoljnih putnika koji su izabrali turu Maroko - Andaluzija.


Kako navodi Oslobođenje, inspektori su konstatovali da u jednom slučaju “subjekt nadzora nije odgovorio stranci na pisani zahtjev u roku od osam dana, što je prekršaj prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH”. Također, utvrđeno je da subjekt nadzora nije obezbijedio potpun program i uslove putovanja, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH.


- Subjekat nadzora je izvršio plaćanje kazne izrečene zbog kršenja Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH, dok je za prekršajnu sankciju izrečenu shodno odredbama Zakona o zaštiti potrošača BiH zatraženo sudsko odlučivanje, a taj postupak još nije okončan, potvrdila je Vildana Brdarić, portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.


Kako je o ovom slučaju ranije pisalo Oslobođenje, Avio Express nije ispoštovao aranžman od 2.427 KM po osobi, ponuđen grupi od 29 putnika na putovanju Maroko - Andaluzija. Mnogo čime su putnici na tom putovanju bili nezadovoljni, ali im je najteže od svega palo to što nisu posjetili Alhambru, kako kažu, krunu svoga putovanja, o čemu su godinama sanjali i sakupljali novac da bi san ostvarili. 


Vrativši se u Sarajevo razočarani, pokrenuli su i tužbu preko advokata Bekira Gavrankapetanovića, koji tvrdi da Agencija 90 posto od navedenog u programu nije ispoštovala.


Više detalja saznajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI