Zabilježeno 240 kritičnih situacija

Koalicija 'Pod lupom': Do 14 sati prijavljeno narušavanje glasanja, 'Bugarski voz', tuče, kupovina glasova...

Front 07.10.18, 15:43h

Koalicija 'Pod lupom': Do 14 sati prijavljeno narušavanje glasanja, 'Bugarski voz', tuče, kupovina glasova...
Ranije je do 10:00 sati zabilježeno ukupno 52 kritične situacije, narušavanje tajnog glasanja, sumnje u "Bugarski voz" i druge nepravilnosti pri glasanju

 

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 14:00 sati.

 

Posmatrači/ce Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14:00 sati. U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je ukupno 88 slučajeva.

 

Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju.

 

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

 

Također, posmatrači su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska stanica. Koalicija ''Pod lupom'' apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

 

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.

 

Podsjećamo, ranije su do 10:00 sati zabilježili ukupno 52 kritične situacije, narušavanje tajnog glasanja, sumnje u "Bugarski voz" i druge nepravilnosti pri glasanju.

 

Koalicija je do 14:00 sati zaprimila 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače. Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.

 

pod-lupom

 

pod-lupom2

 

pod-lupom3

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI