Transparency International u BiH podnio prijavu

Stadoše 'svi pod jedan krov': Kako je kampanja za Klinički centar RS (zlo)upotrebljena za promociju kandidata SNSD-a?

Front 21.09.18, 11:16h

Stadoše 'svi pod jedan krov': Kako je kampanja za Klinički centar RS (zlo)upotrebljena za promociju kandidata SNSD-a?
Na taj način UKC RS vrši ličnu promociju kandidata ove stranke u toku izborne kampanje, iako je strogo zabranjeno finansiranje kampanje od strane javnih ustanova

 

 


TI BiH je podnio dodatnu prijavu CIK BiH zbog zloupotrebe kampanje UKC RS „Svi pod jedan krov“ u svrhu promocije kandidata SNSD. UKC RS je odbio dostaviti informacije o sredstvima utrošenim za kampanju i postupcima nabavke usluga kreiranja i distribucije promotivnih materijala.


Zbog evidentne zloupotrebe kampanje Univerzitetskog kliničkog centra RS „Svi pod jedan krov“ u svrhu promocije kandidata SNSD-a na predstojećim izborima, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je dodatnu prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Naime, na brojnim bilbordima i plakatima kojima UKC RS poziva građane na ceremoniju otvaranja, nalaze se Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Dragan Bogdanić i Vlado Đajić, koji su ujedno kandidati SNSD-a na predstojećim izborima.


Na taj način UKC RS vrši ličnu promociju kandidata ove stranke u toku izborne kampanje, iako je strogo zabranjeno finansiranje kampanje od strane javnih ustanova.


TI BiH je prethodno uputio zahtjev za dostavu informacija UKC RS, tražeći podatke o sredstvima utrošenim za ovu kampanju, kao i postupcima kojima je izvršena nabavka kreiranja i distribucije promotivnih materijala. UKC RS je odbio dostaviti podatke o ukupnim troškovima ove kampanje, pozivajući se na zaštitu komercijalnih interesa treće strane i zakonsku odredbu koja omogućava prolongiranje roka za još 15 dana.


Bez obzira na ovu odredbu, koja se često koristi za izbjegavanje dostave informacija, rukovodstvo UKC RS dužno je obavijestiti građane o cijeni ove reklamne kampanje, kao i o razlozima zbog kojih ona uključuje i promociju pojedinih kandidata na predstojećim izborima, imajući u vidu da se zbog velikog broja bilborda radi o veoma značajnim sredstvima.


UKC RS, nažalost, nastavlja praksu odbijanja dostavljanja informacija o tome na koji način raspolaže sredstvima, imajući u vidu da je TIBIH u maju ove godine već dobio sudski spor protiv UKC RS zbog nedostavljanja podataka o javnim nabavkama.


TI BiH još jednom podsjeća da javne ustanove, preduzeća i institucije i sredstva poreskih obveznika nisu svojina političkih partija, te da će svaki oblik zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje prijaviti nadležnim institucijama. TI BiH poziva i građane da prijave ovakve zloupotrebe, kao i sve zlouptrebe u vezi sa izbornim procesom, putem TI BiH Centra za pružanje pravne pomoći na broj telefona 0800 55555, navodi se u saopštenju Transparency Internationala u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI