Najaktivniji u sezoni godišnjih odmora

Vozači oprez: U Srbiji se pojavili 'drumski pirati' sa detaljno razrađenim modelom prevare

Hronika 20.09.18, 11:45h

Vozači oprez: U Srbiji se pojavili 'drumski pirati' sa detaljno razrađenim modelom prevare
Postoji problem sa lažnim pomagačima na drumu u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Litvaniji i Poljskoj. Često koriste boje i logo ADAC, što u inostranstvu niko ne bi smio da koristi. Prevaranti često imaju ometače telefonskih signala, tako da vozač i ne može pozvati pravi broj

 

Da saveremeni srpski "pirati na suhom" vrebaju strane vozače po drumovima uopšte nije nikakva tajna za srpske stručnjake. Ona je sada dospela u zenit javnosti pošto se nekoliko njemačkih vozača, a koji su prolazili kroz Srbiju vraćajući se sa ljetovanja, požalilo tamošnjim medijima da su prošli "ko bos po trnju" kada im se pokvario auto.

 

Iako su zvali pomoć na putu, pošto su članovi ADAC, najvećeg evropskog auto-moto saveza, u pomoć im je dolazio "prevarant", šlepovao ih do automehaničara i za popravku naplaćivao "masne pare".

 

Zbog toga je njemački list Welt upozorio sve vozače da se paze, posebno kada prolaze kroz Srbiju.

 

Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja kaže za Blic da se sve to dešava godinama unazad.

 

- "Divljaci", koji glume pomoć na putu, krstare srpskim autoputevima. Kada je sezona, oni samo špartaju. Viđena su čak i vozila koja su bila brendirana i na kojima je pisalo ADAC. Jedno je čak imalo i nemačke tablice - priča Okanović.

 

On prepričava kako izgleda njihov "rad".

 

- Vozač, član tog auto-moto kluba ADAC, pozove za pomoć na putu, a umesto prave pomoći, stvori se jedan od naših prevaranata, koji vrlo često imaju ometače signala mobilnih telefona. Dok prilazi vozaču, on uključi taj ometač jer zna da je čovek, kome je vozilo stalo, već pozvao svoj klub za pomoć na putu. Prevarant zna da je vozač dobio informacije koje će vozilo da stigne, kada, koji je njegov broj. Kada se umesto opisane pomoći pojavi "divljak", vozač te informacije ne može da proveri jer mu je telefon neupotrebljiv - opisuje Okanović.

 

Prema njegovim riječima, kada stranac kaže da mu je rečeno da stiže neko drugo vozilo, a ne to, prevaranti imaju spreman odgovor:

 

- Pozovite slobodno i proverite. Kolega koji je krenuo u tom vozilu, doživeo je peh, ono se pokvarilo te je mene obavestio da dođem. I, vozač kad pokuša da pozove tada shvati da - nema mrežu! Šta će? Napolju je plus 40, deca su u kolima. Pristaje na tu pomoć. Potom ga naš "divljak" šlepuje u radionicu, koja je uglavnom u njegovom vlasništvu. Kvar se tamo otklanja za mnogostruko višu cenu od realne - objašnjava Okanović.

 

A kako su za Welt rekli u ADAC, postoji problem sa lažnim pomagačima na drumu u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Litvaniji i Poljskoj.

 

Često koriste boje i logo ADAC, što u inostranstvu niko ne bi smio da koristi. Prevaranti često imaju ometače telefonskih signala, tako da vozač i ne može pozvati pravi broj, piše u njemačkim novinama.

 

U tom auto-moto klubu još navode da je poznat fenomen 'da se u istočnoj Evropi – prije svega u Srbiji, javlja nešto više pritužbi, nego u srednjoj Evropi'.

 

Prema njihovim podacima, godišnje u Srbiji stane 3.000 automobila pod zaštitom ADAC, a trećina u avgustu, kada su godišnji odmori.

 

Welt na kraju navodi dvije preporuke vozačima: radnici šlep-službe bi trebalo uvijek da pitaju za članski broj u ADAC.

 

Jer, kako piše taj list, ako je šlep-služba zbilja partner ADAC, onda je iz centrale dobila članski broj vozača kojem treba pomoć.

 

I drugo, zvanični partneri nikada ne traže novac za šlepovanje pokvarenih automobila.

 

 

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI