Odmor iz snova pretvoren u noćnu moru

Nijemci nakon odmora u elitnoj makarskoj vili, kući otišli zgroženi: Ljetovanje su nam uništili prizori zlostavljanja

Hronika 28.08.18, 11:39h

Nijemci nakon odmora u elitnoj makarskoj vili, kući otišli zgroženi: Ljetovanje su nam uništili prizori zlostavljanja
Rekli su nam da je Hrvatska moderna, orijentirana na budućnost, zemlja sa strogim i visokim zakonima o zaštiti životinja - zgroženo i šokirano se žale gosti iz Njemačke

 

Odmor njemačke porodice u makarskom Velikom brdu iz očekivane idile je zbog groznih komšija pretvoren u noćnu moru.

 

Boravili su u jednoj od vila u ovom gradskom predjelu s kojom surađuje agencija Prominens preko koje su došli na odmor i kojoj su se na koncu i obratili sa svojim problemom. Razlog zbog kojeg su se agenciji potužili bio je držanje životinja, tačnije pasa, u nehumanim uvjetima, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

- Ovo nije prvi slučaj nad kojim se strani državljani zgražaju i koji nam prijavljuju jer su nemoćni po pitanju pomoći napaćenim životinjama - odmah upoznavaju s historijom problema iz turističke agencije Prominens i prosljeđuju e-mail zgroženih turista.

 

- Mi smo njemačka porodica koja je bila na odmoru u Velikom brdu i primijetili smo loše ponašanje prema životinjama u neposrednom susjedstvu kuće u kojoj smo odsjeli. Stanovnici na adresi Veliko brdo 97, točnu lokaciju šaljemo na fotografiji u privitku, imaju dva psa koja su većinu vremena, a vjerojatno i života, proveli u malim kavezima s lijeve strane ulice.
Nisu imali igračaka, a ni ništa slično čime bi se zabavljali cijelo vrijeme koliko smo tu bili na odmoru. Dno kaveza, pogotovo zadnji dio, bilo je prekriveno izmetom, a zdjele za hranu i vodu su bile prekrivene zelenim algama. Vlasnike nikako nismo vidjeli da su ih izveli u šetnju, a ni da su ih uopće posjetili, tako da vjerujemo da su jadni psi većinu svog života proveli u kavezu, zatrpani svojim izmetom.

 

Pokušali smo razgovarati s vlasnicima, ali su nam kazali da odemo čim smo počeli govoriti o psima. Rekli su nam da je Hrvatska moderna, orijentirana na budućnost, zemlja sa strogim i visokim zakonima o zaštiti životinja, pa smo uvjereni da se slažete s nama kada kažemo da su uvjeti u kojima te životinje žive neprihvatljive - zgroženo i šokirano se žale gosti iz Njemačke.

 

Nijemci su se obratili i udruzi za životinje "Šapama od srca" koji su ih savjetovali da pošalju prijavu Odjelu za komunalne djelatnosti Grada Makarske s opisom, dokazima i slikama uvjeta u kojima psi borave. A prijava je poslana i direktno na veterinarsku inspekciju.

 

- Komunalni redari su izašli na teren, to znamo iz dopisivanja s turistima i poručili su im da se udalje s lokacije gdje su psi jer je vlasnik jako ljut. Što su redari poduzeli po tom pitanju ne znamo, e-mailom smo pokušali dobiti odgovor na više pitanja koja nas zanimaju no do sada odgovora još uvijek nismo dobili.

 

Ovakvih slučajeva, a i puno gorih ima nažalost puno. Po cijeloj Dalmaciji ima puno slučajeva ovakvog držanja pasa, psi su zatočeni u malim boxovima bez vode i hrane, u izmetu koji se ne čisti mjesecima, na lancima, bez hlada... a vlasnici ih zovu džukelama i čukovima. Dojave i poruke koje mi vidimo i dobijemo u inbox su za plakati - kažu iz Udruge "Šapama od srca", koja se brine za ostavljene pse i mačke na području cijele Makarske rivijere.

 

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

 

 

 

(Slobodna Dalmacija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI