sažetak jučerašnjih dramatičnih dešavanja

Borci: 'Ovo je danas opomena za četvrtak. Ako se budu s nama igrali, ići ćemo žešće!'

Hronika 06.08.18, 20:55h

Borci: 'Ovo je danas opomena za četvrtak. Ako se budu s nama igrali, ići ćemo žešće!'
"Prijatelju, riješićemo - stani", govorili su saborci demobilisanom borcu koji se namjeravao spaliti danas na Šićkoj petlji

 

Nakon što nije zakazana sjednica Komisije za sutra, bivši borci su krenuli u blokadu puteva i Graničnog prijelaza Bijača. Jedan od demobiliziranih boraca je na Šićkoj petlji u Tuzli pokušao da se spali, dok su kod mjesta Šije na putu Maglaj-Doboj, borci prelazili naizmjenično na pješakom prelazu i tako ometali saobraćaj- piše N1

 

"Prijatelju, riješićemo - stani", govorili su saborci demobilisanom borcu koji se namjeravao spaliti jučer na Šićkoj petlji.

 

Na čvorištu koje povezuje putne pravce prema Sarajevu, Doboju i Orašju, hitna pomoć, vatrogasci, policija i desetak okupljenih boraca. Nakon jednosatne blokade, saobraćaj je normalizovan.

 

Najduže je trajala blokada graničnog prijelaza Bijača, gdje su se borci sukobili s građanima iz kolone vozila. Epilog, jedna osoba privedena. Nešto više od tri sata kasnije, specijalci stižu na Bijaču, saobraćaj odblokiran.

 

"Mi nećemo odustati i nećemo više pustiti da nas vozaju - ko do sad. Te sutra će, te prekosutra će. U četvrtak se definitivno mora znati i dan kad će bit zasjedanje Parlamenta i Doma naroda - kako su obećali da će bit zasjedanje u istom danu, da se ovo verificira i da se jednom ova priča završi", kazao je Darinko Boto, demobilisani borac.

 

"Umjesto da se oni plaše naroda, oni vrše represiju na narod i plaše narod. A mi tražimo svoja prava koja su nam ukinuta nezakonito", istakao je Ćilan Živkušić, demobilisani borac.

 

Posebno kreativni su bili demobilisani borci u mjestu Šije. Nekoliko desetina njih saobraćaj je ometalo, prelazeći pješački prelaz. U krug. Nekoliko puta.

 

"Iščekivanje je strašnije od ovih vremenskih uslova. To je teško iznuđivanje i svašta nešto. Ne znam više šta da kažem ovim političarima, ovom društvu, nešto što po mojoj procjeni prevazilazi ljudski um", kategoričan je Šaban Hasanović, demobilisani borac.

 

"Ovo je danas opomena za četvrtak. Ako se budu s nama igrali, ići ćemo žešće", poručio je Hamza Krkalić, demobilisani borac.

 

Borci kažu današnji dan je upozorenje. A upozoravana je vlast FBiH već nekoliko puta, blokadama i protestima. Četvrtak će, po svemu sudeći, donijeti ili usaglašen tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica ili novo, usaglašeno upozorenje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI