Nakon bure koja se digla zbog njegove izjave

Orić: Nijednog momenta nisam pozivao na rat, je li to mi ne smijemo da pričamo o genocidu?

Hronika 15.07.18, 16:03h

Orić: Nijednog momenta nisam pozivao na rat, je li to mi ne smijemo da pričamo o genocidu?
Pozivam OHR i Američku ambasadu da vide taj klip i pogledaju šta sam pričao. Nijednog momenta nisam pozivao na rat, ne znam što su se Srbi našli prozvanim. Je l' to mi ne smijemo da pričamo o genocidu?

 

Bivši komandant Armije BiH Naser Orić je u izjavi za N1 komentarisao buru koju je pokrenula njegova izjava na predavanju u Zenici i reakcije koje su uslijedile nakon toga.

 

- Ovo je došlo ko kec na desetku u svim tim političkim strukturama da peru svoju savjest. Ja prije svega sam pričao na promociji knjige, o tome šta jedna porodica proživljava u srednjem Podrinju. Samo smo pričali o tim stvarim, tim vremenima i poredao sam historijske činjenice kako se šta dešavalo u prošlosti - kazao je Orić.

 

Dodao je da nijednog momenta nije pozivao na rat.

 

- Pozivam OHR i Američku ambasadu da vide taj klip i pogledaju šta sam pričao. Nijednog momenta nisam pozivao na rat, ne znam što su se Srbi našli prozvanim. Je l' to mi ne smijemo da pričamo o genocidu? Nek mi neko kaže smijemo ili ne? Je l' zabranjeno da pričamo našoj djeci da je srednje Podrinje pobijeno od te i te strane itd? Ja ništa nisam nikoga prozvao, nijednu stranu. S druge strane, citirao sam njihovog uglednog akademika Matiju Bećkovića koji je jedne prilike kazao kad su ga pitali za njegove riječi, kaže: 'Znate šta, kod mene u selu komšija ima bolju kravu i puno je bolje rivalstvo bilo među nama. Ja sam uvijek ćerao svoju kravu da bude bolja od njegove, tako isto i ja ćeram svoje da budu bolji. Šta je tu loše?' Ako je to zabranjeno, neka kažu da je zabranjeno i povuku te knjige - kaže Orić.

 

Podsjećamo, učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige "Život prije i poslije Srebrenice", autorice Esnefe Smajlović Muhić, Orić je rekao: Meni kad su pričali, ja sam mislio da rata više nikada neće biti... Ali, sledeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali.,. To vam ja kažem... Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik "ćeraćemo se"... Svega će biti sem da se nećemo ćerati i nikad se niko nije ćerao da nije naćer'o.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI