Finalni susret

Historijski uspjeh Vatrenih: Može li Hrvatska preko Francuske do titule prvaka svijeta

Sport 15.07.18, 10:21h

Historijski uspjeh Vatrenih: Može li Hrvatska preko Francuske do titule prvaka svijeta
Hrvati su plasmanom u finale već ostvarili najbolji rezultat u svojoj historiji, a sada imaju priliku da se revanširaju Francuzima za poraz u polufinalu SP-a 1998. kada su osvojili treće mjesto

 

Zavjesa na još jedno svjetsko prvenstvo bit će spuštena danas finalnim susretom između Francuske i Hrvatske. 

 

Obje reprezentacije briljirale su na prvenstvu, a posebno su bile dramatične utakmice nokaut faze hrvatske reprezentacije koja je tri put zaredom igrala produžetke. Sigurno je da će to biti otežavajući faktor za Hrvate, s obzirom na to da su Francuzi mnogo odmorniji, ali su izabranici selektora Zlatka Dalića uprkos umoru i u prethodnim utakmicama pokazali izuzetnu borbenost. 

 

Hrvati su plasmanom u finale već ostvarili najbolji rezultat u svojoj historiji, a sada imaju priliku da se revanširaju Francuzima za poraz u polufinalu SP-a 1998. kada su osvojili treće mjesto. Sada žele napraviti još jedan iskorak i ispisati historiju. 

 

- Niko nije od nas očekivao finale, ali smo uspjeli i nećemo stati na tome. Dat ćemo sve od sebe da podignemo trofej, ovo je jedinstvena prilika. Mijenjao bih sve svoje trofeje u karijeri za ovaj. Spremni smo za Francusku - rekao je kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić

 

Francuska je 1998. došla do naslova prvaka svijeta, jedinog u svojoj historiji, a pored toga ima jedno drugo i dva treća mjesta. 

 

Hrvate mnogi otpisuju zbog umora i igranja tri utakmice na produžetke, ali se s tim ne slaže Blaise Matuidi

 

- Jeste li gledali polufinale? Hrvati su pravi ratnici, Engleski su čak izgledali umorniji - rekao je Matuidi. 

 

Finale, koje se igra danas od 17.00 sati, sudit će Argentinac Nestor Pitana

 

Pitana je sudio već četiri utakmice u Rusiji. Hrvatima je dijelio pravdu na utakmici protiv Danske, a sudio je i Francuzima protiv Urugvaja. Zanimljivo, Pitana je otvorio SP utakmicom Rusije i Saudijske Arabije (5:0), a sada će ga i zatvoriti, prenosi Goal. 

 

Argentinac je do sada na SP-u pokazao 12 žutih kartona, od toga čak pet na utakmici Meksika i Švedske. Poznat je kao lak na kartonima i na penalima, a zanimljivo je da je u utakmici Hrvatske i Danske u osmini finala pokazao samo jedan žuti karton i to tek u 115. minuti Jorgensenu koji je srušio Antu Rebića i skrivio penal. 

 

U susretu za treće mjesto Svjetskog nogometnog prvenstva Belgija je pobijedila Englesku 2:0.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI