DEPO ISTRAŽIVANJE - EU INTEGRACIJE/ kad se udruže voda i vjetar

Ako može Portugal, može li i BiH: Proizveli su više struje nego što im treba i drastično smanjili cijenu! Evo kako...

Hronika 21.06.18, 16:27h

Ako može Portugal, može li i BiH: Proizveli su više struje nego što im treba i drastično smanjili cijenu! Evo kako...
Portugal je u martu ove godine postavio rekord i iz zelenih izvora proizveo čak 103,6% energije, premašivši tako potrebe vlastite potrošnje, čime je ostvarena i ušteda od 21 milion eura. Ova država to nikada ranije nije uspjela... I Bosna i Hercegovina ima dovoljno prirodnih resursa da se snažno fokusira na obnovljive izvore energije. Međutim, BiH na tom polju napreduje slabim koracima...

 

Piše: Jasenka KRATOVIĆ
 

Posljednjih godina pažnja Evropske unije (EU) kada je u pitanju budućnost i dalji razvoj njenih članica sve je više okrenuta ka jačanju energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i borbi protiv klimatskih promjena.


Zemlja EU koja je o ovoj borbi za obnovljive izvore napravila presedan i odnijela definitivnu pobjedu u 2018. godini je Portugal, koja je u martu ove godine postavila rekord i iz zelenih izvora proizvela čak 103,6% energije, premašivši tako potrebe vlastite potrošnje, čime je ostvarena i ušteda od 21 milion eura.


ISTORIJSKI PODVIG U PORTUGALU: Iako je proizvedena energija premašila tek za 3,6% potrebne količine, ovaj rezultat s punim pravom možemo nazvati istorijskim i on nikada ranije u Portugalu nije bio zabilježen.


Naime, u martu ove godine registri nacionalnih energetskih mreža izračunali da je u zemlji proizvedeno 4,812 gigawatt sati električne energije iz obnovljivih izvora, dok je u istom mjesecu potrošnja u kontinentalnom Portugalu iznosila je 4.647 gwh.

 

antonio-sa-da-costa
António Sá da Costa: Sve veća rasprostranjenost obnovljivih izvora pozitivno je uticala na prosječnu dnevnu tržišnu cijenu električne energije koja sada iznosi 39,75 eura / MWh, i bitno je niža od cijene u istom razdoblju prošle godine kada je iznosila 43,94 eura / MWh

APREN, Nacionalno udruženje za obnovljive izvore energije, na čijem čelu se nalazi António Sá da Costa, potvrđuje nam da je ova činjenica presedan za Portugal.


Prethodni vrhunac datira iz februara 2014. kada je proizvodnja električne energije iz zelenih izvora zadovoljila 99,2% nacionalnih potreba. Ipak, u martu 2018. premašene su nacionalne potrebe, a najuspješniji dan bio je 11. mart koji je zabilježio suficit energije proizvedene iz obnovljivih izvora od čak 143%.


KAD SE VODA I VJETAR UDRUŽE: Voda i vjetar, bili su glavni izvori koji su doprinijeli ovom rezultatu, zadovoljivši  55% (voda) i 42% (vjetar) potrošačkih potreba. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora spriječila je emisiju od 1,8 milijuna tona CO2, što je rezultiralo uštedom od 21 milijun eura u sticanju emisijskih kvota.


- Obnovljivi izvori energije također su bili dobri i za dinamiku cijena te su smanjili troškove energije. Naime, ova sve veća rasprostranjenost obnovljivih izvora pozitivno je uticala na prosječnu dnevnu tržišnu cijenu električne energije koja sada iznosi 39,75 eura / MWh, i bitno je niža od cijene u istom razdoblju prošle godine kada je iznosila 43,94 eura / MWh i kada je udio obnovljivih izvora energije u potrošnji iznosio 62% - naglašavaju iz APREN-a i dodaju da je ovomartovski rekord ustvari primjer i najava onoga što će dogoditi u relativno bliskoj budućnosti.


António Sá da Costa pojašnjava značaj ovog rezultata i predstojeće korake koje Portugal namjerava poduzeti kada je u pitanju energetska efikasnost:


- Očekuje se da će do 2040. proizvodnja obnovljive električne energije moći na troškovno učinkovit način osigurati ukupnu godišnju potrošnju električne energije u kopnenom dijelu Portugala. Dakle, od esencijalnog je značaja da zvanične politike država EU i generalno evropski okvir dozvole Portugalu da postigne svoje ciljeve neutraliziranja CO2 do 2050. godine, putem značajne ekspanzije korištenja solarne energije koja bi garantovala dekarbonizaciju  naročito u oblastima transporta, grijanja i rashlađivanja.


ENERGETSKA BUDUĆNOST U EVROPI: Da i ostale zemlje Evropske unije više pažnje posvećuju pitanjima energetske efikasnosti pokazuje i niz susreta na viskom nivou na kojima se razmatra ova problematika i donose odluke o narednim koracima.

 

arias-canete
Arias Cañete: Evropska komisija će povećati budžet za tranziciju “čistih” energija. To je budžet namijenjen postizanju moderne, nisko-ugljične ekonomije, koja će postaviti EU kao globalnog predvodnika u čistim energijama

Od 4. do 8. juna u Briselu je održana Sedmica održive energije EU koja se fokusirala na izgradnju sigurne energetske budućnosti u Evropi. Sedmica održive energije, koja se organizuje još od 2006. godine, i ovaj put je okupila predstavnike vlasti, privatnih kompanija, nevladinih organizacija i potrošača u cilju promovisanja inicijativa vezanih za uštedu energije i razvoj obnovljivih izvora za generiranje čiste, sigurne i efikasne energije.


U svom uvodnom obraćanju Komesar EU Arias Cañete potvrdio je da će u narednom periodu Evropska komisija (EC) pokrenuti javne konsultacije s ciljem izrade dugoročne strategije EC za smanjenje emisije stakleničkih gasova u skladu sa Pariškim sporazumom i zahtjevima EU čelnika. Tom prilikom najavljeno je i da će se o ovim pitanjima detaljno raspravljati na partnerskoj konferenciji u organizaciji EC koja će se održati u julu 2018. godine.

 

Canete je rekao I da će Evropska komisija povećati budžet za tranziciju “čistih” energija. Šta to znači?

 

- To je budžet namijenjen postizanju moderne, nisko-ugljične ekonomije, koja će postaviti EU kao globalnog predvodnika u čistim energijama. Međutim, budžet EU predstavlja samo dio neophodne investicije za tranziciju “čistih” energetskih izvora, pošto će većina ovih investicija morati da dođe iz drugih javnih fondova, a posebno iz privatnog sektora.

 

Najnoviji podaci pokazuju da je u okviru Evropskog fonda odobren iznos finansiranja od ukupno 61,5 milijardi eura za strateška ulaganja (EFSI) za projekte koji podržavaju čiste energetske izvore energetike.


ŠTA ZNAČI PARIŠKI SPORAZUM: Podjsećanja radi, Pariški sporazum globalni je sporazum o klimatskim promjenama koji je u decembru 2015. postignut u Parizu. Sporazum uključuje plan djelovanja čiji je cilj globalno zatopljenje ograničiti na razini „znatno manjoj” od 2 °C.
 

Sporazum obuhvata razdoblje od 2020. godine pa nadalje, a jedan od njegovih glavnih elemenata je i solidarnost koja podrazumijeva da će zemlje EU i ostale razvijene zemlje i dalje finansirati borbu protiv klimatskih promjena kako bi zemljama u razvoju pomogli da smanje emisije i postanu otpornije na njihove negativne učinke.


Potpisnica Pariškog sporazuma je i Bosna i Hercegovina, koja je potpisavši ovaj sporazum u aprilu 2016.  barem deklarativno potvrdila da shvata značaj klimatskih promjena. Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za  DEPO portal su tada pojasnili da procesi ublažavanja klimatskih promjena u našoj državi trebaju biti vidljivi posebno u oblasti energetike te naglasili da je u svemu neophodno ostvariti tijesnu saradnju sa EU, koja je spremna finansijski pomoći u ostvarenju zacrtanih ciljeva.


ENERGETSKI SAMIT U NEUMU: Uprkos naporima EU i drugih stranih donatora, dvije godine kasnije, nažalost, ne čini se da BiH pravi bitne korake u ovoj oblasti. Ipak, nešto nade da stvari ipak nisu ostale mrtvo slovo na papiru ulijeva Energetski samit u BiH održan aprilu 2018. u Neumu, a na kojem su predstavljene preporuke za reformu energetskog sektora koji može biti okosnica privrednog razvoja u BiH.  

 

stephen-hawking
Poruka Stephena Hawkinga čovječanstvu: "Inteligencija je sposobnost prilagođavanja promjenama"... Dakle, borimo se za promjene, i činimo to na inteligentan način jer samo tada možemo biti pobjednici!

Samit je okupio preko 400 učesnika, eksperata iz energetskog sektora u BiH, kao i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti koji  su  razgovarali  o aktuelnim problemima  i preprekama  za razvoj ovog sektora.


Najvažnije teme ticale su se održivog razvoja i investiranja u energetski sektor u BiH, kao i tržišta energije. Tokom samita zaključeno je da održiv ekonomski razvoj iziskuje konkurentan energetski sektor koji povećava i konkurentnost drugih ekonomskih grana, te da bi u cilju snažnijeg razvoja samoodrživ ekonomski sektor u BiH trebao dati prioritet energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija, obnovljivim izvorima energije i gasu kao prelaznom gorivu.


Za nadati se za sada da će ovaj samit ali i slična okupljanja, kao i programi podrške različitih međunarodnih donatora potaći bh. vlasti da se odlučnije priključe na svjetske energetske trendove. Takođe, bilo bi dobro kada bi nas sve zajedno nedavni uspjeh Portugala nagnao da se ozbiljnije zapitamo gdje je BiH danas i šta konkretno namjerava poduzeti po pitanjima energetske efikasnosti.


PORUKA STEPHENA HAWKINGA ČOVJEČANSTVU: Možda kao mala inspiracija da energičnije krenemo naprijed može upravo poslužiti poruka kojom je čelnik APREN-a António Sá da Costa zaključio svoje obraćanje javnosti prilikom nedavnog portugalskog uspjeha:


-    Ne mogu završti ovo obraćanje bez da se sjetim izjave nedavno preminulog velikog fizičara Stephena Hawkinga, koje se moramo sjećati u cijeloj ovoj tranziciji ka obnovljivim izvorima, a ona glasi – ‘Inteligencija je sposobnost prilagođavanja promjenama’. Dakle, borimo se za promjene, i činimo to na inteligentan način jer samo tada možemo biti pobjednici, prvenstveno zato što je Portuglu naša energija potrebna!

 

Prethodne EU reportaže možete čitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

BLIN
KOMENTARI