Najavljeno pročišćavanje Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, Bosne....

Sarajevska kotlina napokon dobija čiste rijeke, od Skenderije do Vijećnice vozit ćemo se električnim čamcima!

Hronika 05.06.18, 15:59h

Sarajevska kotlina napokon dobija čiste rijeke, od Skenderije do Vijećnice vozit ćemo se električnim čamcima!
Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u BiH, prisutnima se obratila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je podsjetila na značaj aktivnosti koje se provode na ovaj dan, a čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana, unapređenje postojećeg stanja, smanjenje negativnih pritiska na okoliš, upoznavanje javnosti za okolišnu problematiku i podizanje ekološke svijesti

 

Danas je u Sarajevu, u prisustvu velikog broja zvanica, svečano obilježen Svjetski dan okoliša u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom su direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisali Inicijativu za aktiviranje projekta „Čista rijeka Miljacka“.

Podizanje nivoa Miljacke

Osim što je planirano da Miljacka bude hemijski čista, projekt podrazumijeva i saniranje 32 otvora od Skenderije do Vijećnice iz koji se ispušta oborinska i otpadna fekalna voda.
- Nakon toga ćemo napraviti jednu branu kod mosta na Skenderiji, da podignemo nivo Miljacke na 1,60 metara, a kao turističku atrakciju ćemo imati i vožnju električnim čamcima od Skenderije do Vijećnice i nazad. Ne znamo još koliko bi to sve trebalo koštati, ali plan je da makar prvu fazu projekta završimo za tri do četiri godine, kazao je Čibukčić, javlja Oslobođenje.

 

„Veoma sam sretan što smo potpisali Inicijativu za realizaciju ovog projekta, koji je dokaz visokog nivoa međusobnog razumijevanja i saradnje s ciljem da zajednički kontinuirano i snažno djelujemo na provođenju politika iz oblasti zaštite okoliša, od čega je jedan segment i priprema, praćenje i sufinansiranje projekata od zajedničkog značaja i međuentitetskog interesa koji posredno ili neposredno utiču na okoliš, kao i na život i zdravlje građana. „Čista Miljacka“ je naziv za širi projekat ‘Čiste vode cijele sarajevske kotline’ čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo. Ralizacijom ovoga projekta na području 32 općine Federacije BiH i Republike Srpske, postiže se ispunjenje ostalih ciljeva, kao što je promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku“, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić.

 

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović također je iskazao zadovoljstvo zbog potpisivanja Inicijative i podsjetio koje su to aktivnosti i mjere definirane ovim projektom.

 

„Ovaj projekat ima za cilj rješavanje problema sanacije i izgradnje kanalizacione infrastrukture, prečišćavanja otpadnih voda pomenutih slivnih područja, uređenja vodotoka, a posebno u urbanom dijelu sarajevske regije, s obzirom da su ova područja identificirana kao zone sa prekomjernim stepenom onečišćenja. Također, projekat predviđa i identifikaciju i rješavanje pitanja divljih deponija, a koje negativno utiču na kvalitet voda, rješavanje problema nekontrolirane sječe šuma, te korištenja vodnih resursa, eksploatacije materijala iz riječnih korita i sl. Sve ovo moguće je uz unapređenje ekološke svijesti stanovništva, što je također jedan od budućih zadataka svih institucija uključenih u oblast zaštite okoliša u BiH“, dodao je Todorović.

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u BiH, prisutnima se obratila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je podsjetila na značaj aktivnosti koje se provode na ovaj dan, a čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana, unapređenje postojećeg stanja, smanjenje negativnih pritiska na okoliš, upoznavanje javnosti za okolišnu problematiku i podizanje ekološke svijesti. Događaju su prisustvovali i najmlađi, te su tom prilikom Hor za male i mlade „Suncokreti“ sa muzičkom numerom i ekološka sekcija Šeste osnovne škole Ilidža sa izložbom likovnih radova, ukazali na značaj zaštite okoline.

 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna svake godine u više od 100 zemalja svijeta i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u kalendaru zaštite okoliša, a primarni cilj je podizanje svijesti o osnovnim okolišnim problemima.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI