VIDEO/ Ispravljene diskriminatorne odredbe u ustavima tri kantona

Presuda Ustavnog suda FBiH: Srbi moraju biti ravnopravni Bošnjacima i Hrvatima, a jezik je 'bosanski', ne 'bošnjački'!

Front 29.05.18, 12:30h

Presuda Ustavnog suda FBiH: Srbi moraju biti ravnopravni Bošnjacima i Hrvatima, a jezik je 'bosanski', ne 'bošnjački'!
Dok kantonalne skupštine ne usklade amandmanima ustavne odredbe s federalnim ustavom, što moraju učiniti najkasnije za šest mjeseci, kao prijelazno rješenje će važiti odgovarajuće odredbe Ustava FBiH

 

Prema presudi Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona moraju odmah, a najkasnije za šest mjeseci, uskladiti kantonalne ustave s Ustavom FBiH na način da Srbe definiraju kao ravnopravan narod s Bošnjacima i Hrvatima, a ćirilicu kao ravnopravno službeno pismo. 

 

Istovremeno, iz hrvatske jezičke varijante kantonalnih ustava mora biti uklonjen termin 'bošnjački jezik' te definiran bosanski kao ravnopravan jezicima drugih konstitutivnih naroda. 

 

Dok kantonalne skupštine ne usklade amandmanima ustavne odredbe s federalnim ustavom, što moraju učiniti najkasnije za šest mjeseci, kao prijelazno rješenje će važiti odgovarajuće odredbe Ustava FBiH. 

 

Ovu presudu, donesenu 16. maja, Ustavni sud FBiH objavio je danas u Sarajevu. 

 

Odlučivao je na zahtjev premijera FBiH i trećine zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su svojevremeno zatražili sudsko preispitivanje pojedinih odredbi u sadašnjim ustavima Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona, koje se odnose na pitanje (ne)konstitutivnosti srpskog naroda i (ne)ravnopravnosti ćiriličnog pisma u tim sredinama, kao i na netačnu formulaciju službenog jezika bošnjačkog naroda. 

 

Zahtjev se odnosio i na Kanton 10 (Livno), ali je u međuvremenu taj kantonalni ustav usklađen s federalnim, pa je postupak pred Ustavnim sudom obustavljen u tom dijelu. 

 

Vesna Saradžić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon objave presude je novinarima kazala da je ovo veliki dan budući da su ispravljene diskriminatorne odredbe u kantonalnom ustavu. 

 

Ajman Šoše iz delegatskog kluba Bošnjaka također je izrazio zadovoljstvo uz napomenu da će službeni jezik bošnjačkog naroda biti definiran ispravno, kao bosanski. 

 

Advokat Nedim Ademović je naveo da ova presuda Ustavnog suda konačno uspostavlja ravnopravnost Srba u cijeloj FBiH, odnosno i u "posljednjem bastionu koji to dosad nije učinio". 

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI