Mnogi alergični, a toga nisu ni svjesni

Testirajte se: Ovi znakovi otkrivaju da vam smeta gluten

Lifestyle 28.05.18, 19:21h

Testirajte se: Ovi znakovi otkrivaju da vam smeta gluten
Atipični sindromi ono su što često buni ljude, no obrate pozornost na njih i ako su uporni, obavijestite liječnika

 

Oko pet posto Hrvata alergično je na gluten, a toga nisu ni svjesni, piše Express.hr. Mnogi od njih boluju i od opake bolesti tankog crijeva - celijakije. Premda se osjetljivost na gluten smatra pomodnim trendom, neki doista pate od tog sindroma, a liječnici navode koji su osnovni simptomi.

 

Osim probavnih smetnji, postoji čitav niz atipičnih simptoma na koje, ako ih imate, trebate ukazati svom liječniku:

 

1. Promjene raspoloženja

 

Osim što utječe na probavu, gluten utječe i na psihu. Povezuje se s promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.  

 

2. Stalan umor

 

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se kronični umor, pa i pad energije osobito nakon jedenja.

 

3. Glavobolje i vrtoglavica

 

Moguće su u migrene što dokazuju i snimke mozga oboljelih od celijakije. Na snimkama se vidi upala u živčanom sistemu koja najvjerovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

 

4. Hormonalne promjene

 

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga mijenja se razina hormona u tijelu što može izazvati neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

 

5. Svrbež i osip

 

Kad se tijelo bori s glutenom koji ne može probaviti, to može uzrokovati pojavu osipa i svrbeža po cijelom tijelu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta je upala rezultat stavranja antitijela od stane imunološkog sustava, a promjene na koži mogu podsjećati na psorijazu.


Ništa na svoju ruku

 

Ljudi koji boluju od celijakije moraju u potpunosti isključiti gluten iz prehrane, no bezgluetnska dijeta ne koristi zdravim ljudima, pa liječnici upozoravaju kako se prije prelaska na nju obavezno treba napraviti testiranje koje će potvrditi dijagnozu.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI