U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj služio 25 godina

'Vratiću se jednog dana': Vladika Grigorije se oprostio od svojih Hercegovaca, ide u 'hladnu tuđinu'

Hronika 12.05.18, 14:03h

'Vratiću se jednog dana': Vladika Grigorije se oprostio od svojih Hercegovaca, ide u 'hladnu tuđinu'
Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija koga je Sabor na njegov prijedlog izabrao za nasljednika

 

Vladika Grigorije oprostio se danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog od svojih Hercegovaca i Eparhije zahumsko-hercegovačke u kojoj je služio 25 godina. Vladika je poručio da mu "pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana".

 

U svojoj besjedi u prepunim Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija, koju su u suzama slušali i mladi i sijede glave, vladika je simbolično opisao zašto se na Saboru ponudio da ode u Eparhiju u Njemačkoj i napusti Hercegovinu koju voli, piše Blic.

 

- Čovjek se rijetko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi - besjedio je vladika.

 

On se pomolio i Svetom Vasiliju, za koga kaže da ga je svojim životom naučio da se ne boji zmija i škoprija, da bude uz njega u tuđini:

 

- Sveti prethodniče, što sad idem u hladnu tuđinu, jer vjerujem da, s tvojim blagoslovom, mogu pomoći našem rasijanom narodu! Da im mogu pokazati da je naš Bog Hristos svuda, i da si ti sa nama, ma gdje mi bili!

 

Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija koga je Sabor na njegov prijedlog izabrao za nasljednika.

 

-Budite mu, vi hrišćani, prijatelji, saputnici i satrudnici! Budite mu ono na šta ste pozvani, narod Svetog Save i Svetog Vasilija, narod Božji!

 

Selo sa svega 11 stanovnika danas ispunjeno narodom

 

Selo Mrkonjići koje ima svega 11 stanovnika i dvadesetak kamenih kuća smještenih u vrletima Popovog polja nadomak Trebinja, danas je bilo ispunjeno narodom, vjernicima, hodočasnicima i djelovalo kao parče hercegovačke "svete zemlje". Gdje god da se okrenete čulo se ista rečenica izgovorena sa sjetom: “Ode nam naš Grigorije”, izvještaja Blic.

 

U Njemačkoj ga radosno dočekuju

 

 

 

Kako pišu Fankfurtske vijesti, novine srpske zajednice u Njemačkoj, tamošnji Srbi i sveštenstvo dočekuju vladiku Grigorija s nadom i vjerom da će uspjeti da uredi ovu eparhiju kao što je to učinio s zahumsko-hercegovačkom i primorskom.

 

Otac Simon Turkić, Starješina hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Frankfurtu kaže da je većina sveštenika i vjernika u Njemačkoj dočekala s oduševljenjem informaciju da vladika Grigorije prelazi na novu dužnost upravo u njihovu eparhiju.

 

- To je najbolje rješenje za našu eparhiju. Već su nam se javili vjernici i oduševljeni su jer znaju šta je vladika Grigorije uradio u eparhiji kojom je do sada upravljao. Naravno da ima podršku i nas svešenika. U njemu je zapadnjačka praksa, a istočnjačka duhovnost. Prema mom mišljenju to su osobine koje ga čine idealnim episkopom za ovu eparhiju - rekao je otac Turkić.

 

Vladika Grigorije će Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke preuzeti od administratora i privremenog upravitelja vladike Andreja.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI