Zbog sumnje da su počinili zločin nad civilima

Poznati identiteti osoba koje su danas uhapšene zajedno sa Dudakovićem i Nadarevićem

Hronika 27.04.18, 15:01h

Poznati identiteti osoba koje su danas uhapšene zajedno sa Dudakovićem i Nadarevićem
Izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, a slobode je lišeno 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "zločin protiv čovječnosti" i "zločin protiv civilnog stanovništa

 

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jutros u Bihaću nekadašnjeg komadanta 5. Korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića. Uhapšen je i Ibrahim Nadarević, ratni komadant i bivši federalni ministar za boračka pitanja.

 

"Osim njih dvojice pripadnici SIPA-e su priveli i Safeta Salihagića, pripadnika Bataljona vojne policije, Ibrahima Šiljdedića, Adisa Zjakića i Hasana Ružnića iz Bihaća, te Husu Balagića i Ejuba Koženjića iz Ključa", navodi se u Deklaraciji o osudi hapšenja generala Atifa Dudakovića i pripadnika 5. Korpusa Armije RBiH usvojenoj na današnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, prenosi N1.

 

Prema navodima iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od ranih jutarnjih sati, po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, provode operativnu akciju na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo.

 

Izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, a slobode je lišeno 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "zločin protiv čovječnosti" i "zločin protiv civilnog stanovništa.

 

Tokom realizacije operativne akcije policijskim službenicima SIPA-e, pomoć su pružili policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona 10.

 

Bivši general Armije RBiH Atif Dudaković nalazi se na saslušanju u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI