održana sjednica predsjedništva sda

Izetbegović: Ne možemo shvatiti zašto Čović zabija trn u zdravu nogu

Front 10.04.18, 18:42h

Izetbegović: Ne možemo shvatiti zašto Čović zabija trn u zdravu nogu
"HNS i Čović bi htjeli da oni određuju šta su prioriteti, pravila igre. Oni bi htjeli da pet stranaka nema nikakav uticaj", kazao je Izetbegović

 

Danas je održana sjednica Predsjedništva SDA nakon čega se obratio lider stranke Bakir Izetbegović koji je govorio o zaključcima i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

 

Izetbegović je saopćio zaključke koji su doneseni nakon sjednice, a na pitanje novinara šta je sa ugovorom IZ BiH i države BiH, Izetbegović je kazao:

 

"Ugovor je predložen u ovome mandatu, ne u vrijeme kada je Komšić bio tu. Vijeće ministara ga je predložilo u ovom mandatu, ja sam ga pokušao tri puta staviti na dnevni red ali je svaki put rečeno da se pričeka da se nađe rješenje. Ivanić je na sastanku sa Rijasetom našao rješenje, ali je onda preuzeo štafetu Čović i uzeo nam dvije godine. Sve druge vjerske zajednice u BiH imaju ugovor sa državom", kazao je Izetbegović, piše N1.

 

Na pitanje kako komentariše poruke koje su poslane sa susreta u Mostaru, kazao je:

 

"Ja nisam saslušao druge poruke, cijeli dan sam radio. Ovu poruku jesam zapazio, a ukoliko mi sami ne uspijemo naći rješenje onda je to loša poruka za Evropu. To će poslati jednu lošu poruku za BiH. Na nama je da pokušamo naći rješenje, a to nije kasno do kraja septembra. To ovaj Parlament može donijeti sve dok ne bude raspušten. Imamo rok još nekih pet - šest mjeseci".

 

Zašto ni vi, ni gospodin Zvizdić niste išli na Mostarski sajam?

 

"Mislim da se to tako htjelo, da je Čović to htio da tako bude. Predsjedništvo BiH je stalo iza Mostarskog sajma, svojim ugledom i autoritetom. Ja sam doživio da dobijem pozivnicu na kojoj ne stoji ni čak da smo pokrovitelji. Šta je tu trebala biti moja uloga? To se namjerno uradilo i nije bilo druge nego ne odazvati se. Ja sam prije dvije godine bio taj koji je otvorio sajam, obratio se. To se podrazumijevalo kada je Predsjedništvo pokrovitelj. Ovaj put je Čović odlučio da bude tako, on ima takav uticaj. Mislim da nije korektno, niti mudro. Općenito, mislim da se Čović nije korektno odnosio prema Bošnjacima niti koalicionim partnerima tokom mandata. Ne možemo shvatiti zašto zabija "trn u zdravu nogu"", istakao je Izetbegović.

 

"HNS i Čović bi htjeli da oni određuju šta su prioriteti, pravila igre. Oni bi htjeli da pet stranaka nema nikakav uticaj", dodao je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI