Emotivna poruka Dijamanta

Džeko gol protiv Barcelone posvetio ranjenim i ubijenim Sarajlijama: Mnogi moji vršnjaci više nisu sa nama

Sport 05.04.18, 16:08h

Džeko gol protiv Barcelone posvetio ranjenim i ubijenim Sarajlijama: Mnogi moji vršnjaci više nisu sa nama
13 godina poslije, na isti datum, počela je opsada mog grada, koja je trajala 1.425 dana. Ponovo su svi znali za Sarajevo, ali ovaj put ne po dobrom. Ubijeno je preko 1.600 mališana, a ranjeno 50.000 mojih sugrađana

 

"Imao sam sreće i preživio sam, dok su mnogi moji vršnjaci ostali ranjeni ili više nisu s nama", napisao je bh. fudbaler Edin Džeko na zvaničnom Facebook profilu.

 

Džeko je, podsjetimo, sinoć postigao jedini gol za Romu u porazu protiv Barcelone te je upravo taj pogodak odlučio posvetiti svim ubijenim i stradalim Sarajlijama.

 

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

 

"Na današnji dan prije 39 godina KK Bosna je postala prvak Evrope u košarci. Delibašić, Varajić, Hadžić, Radovanović, Đogić i ostali majstori pod obručem pokorili su Evropu i proslavili naše Sarajevo.

 

13 godina poslije, na isti datum, počela je opsada mog grada, koja je trajala 1.425 dana. Ponovo su svi znali za Sarajevo, ali ovaj put ne po dobrom. Ubijeno je preko 1.600 mališana, a ranjeno 50.000 mojih sugrađana.

 

U gradu u kojem nisi znao da li ćeš sutra vidjeti svog najboljeg prijatelja, da li ćeš ponovo zagrliti oca ili majku, da li ćeš otvoriti oči ili uopšte izaći van da se igraš sa vršnjacima, proveo sam svaki dan od tih 1.425 pod opsadom.

 

Imao sam sreće i preživio sam, dok su mnogi moji vršnjaci ostali ranjeni ili više nisu s nama. Njima u spomen posvećujem svoj pogodak protiv Barcelone u Ligi prvaka, njima u spomen ponosan sam što sam rođen i odrastao u Sarajevu i Bosni i Hercegovini...".

 

 

Opsada grada, koja je trajala 1.425 dana, jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja, ubijeno je više od 11.000 ljudi, među njima 1.601 dijete, a 50.000 ljudi je lakše i teže ranjeno.

 

Opsada je počela zauzimanjem međunarodnog aerodroma Sarajevo od JNA, u noći sa 4. na 5. april 1992. godine.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI