Antivakcinalni pokret u BiH sve više se širi

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili: BiH prijeti epidemija bolesti koju ne želite vidjeti!

Hronika 21.03.18, 10:15h

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili: BiH prijeti epidemija bolesti koju ne želite vidjeti!
U BiH imunizacija je zakonska obaveza. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, roditeljima koji ne vakcinišu djecu mogu se izreći novčane kazne u rasponu od 100 do 2.000 maraka. Do danas, međutim, nije poznato da je ikome izrečena novčana, ili bilo kakva druga sankcija zbog odbijanja da cijepi dijete

 

Moja djeca nisu vakcinisana, ne piju antibiotike, ne jedu čokoladu i ne traže da ih zabavljam - izjavila je ponosno Sabina Silajdžić, majka šest dječaka i profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u intervjuu za jedan ovdašnji magazin 2015. godine.

 

Takozvani antivakcinalni pokret u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve više uzima maha. Procenat djece obuhvaćene imunizacijom u Federaciji BiH u proteklih pet godina je u konstantnom padu, što predstavlja ozbiljan rizik od pojave epidemija bolesti koje se već decenijama smatraju iskorijenjenim, prenosi Faktor.

 

Da bi populacija bila zaštićena od zaraznih bolesti, potreban je obuhvat imunizacije od 95 posto. U našoj državi, međutim, taj postotak iznosi između 70 i 75 posto.

 

U Istočnom Sarajevu prije šest dana proglašena je epidemija morbila. Stručnjaci strahuju da će se epidemija uskoro proširiti na cijelu državu. Morbili ili ospice, kako se kod nas češće nazivaju, izrazito su zarazna virusna bolest od koje je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), samo u 2016. godini umrlo 89.780 osoba. A da nije vakcine, procjene WHO govore da bi od ove bolesti godišnje umiralo više od 20 miliona ljudi – među njima najveći broj djece.

 

Uprkos teškim komplikacijama koje ova, ali i druge zarazne bolesti poput difterije, tetanusa i rubeole, mogu izazvati posebno kod najmlađih, sve veći broj roditelja u BiH odbija vakcinisati djecu. Svoj otpor prema vakcinama temelje najčešće na neprovjerenim informacijama koje dobijaju putem interneta, odnosno nuspojavama i zdravstvenim komplikacijama koje se kod neke djece - navodno - javljaju nakon što prime vakcinu. Pristalice antivakcinalnog pokreta kao jednu od najtežih komplikacija koja se može javiti nakon vakcinisanja djece ističu pojavu autizma, iako do sada nigdje u svijetu nije zvanično potvrđeno da vakcine mogu izazvati autizam.

 

- Pitanja vezana za sigurnosne aspekte vakcina, tj. rizike koje vakcine involviraju ostaju i dalje otvorenim pitanjima tj. predmetom daljnjih istraživanja. Opservirajući naučne studije koje analiziraju efekte, efektivnost i rizike od vakcinacije odnosno pojedinačnih vakcina, počev od rizika različitih oboljenja pa sve do ozbiljnih nuspojava koje mogu rezultirati i čitavim spektrom neuroloških poremećaja, odlučili smo ne podvrgavati vlastitu djecu eksperimentu neistražene fenomenologije vakcinacije - kaže Sabina Silajdžić, majka koju smo spomenuli na početku ovog teksta.

 

Stavovi javnih ličnosti i intelektualaca poput Sabine Silajdžić imaju velikog utjecaja na roditelje. U susjednoj Srbiji prašinu je podigla pjevačica Jelena Karleuša, koja sugrađane putem društvenih mreža i medija već godinama ubjeđuje da ne trebaju vakcinisati djecu. Karleuša kaže da svoj stav protiv vakcina temelji na ličnom iskustvu. Tvrdi da je vakcinisala obje svoje kćerke te da je jedna njena djevojčica imala ozbiljne komplikacije nakon što je primila MMR vakcinu.

 

- Jedna kćerka je imala velike probleme poslije vakcinacije MMR vakcinom i mene može da optuži za krivično djelo samo roditelj koji nije imao nikakvih problema. Ja, kao roditelj koji je imao velikih problema, apelujem na vas, na zdrav razum, da imate pravo na izbor kao u svim zapadnoevropskim zemljama. Vi imate pravo u ime svoje djece da tražite dokaz da vakcina nije štetna - kaže pjevačica.

 

Protiv nje, i još 42 javne ličnosti u Srbiji grupa građana podnijela je krivičnu prijavu zbog izazivanja panike među stanovništvom u vezi sa vakcinacijom.

 

A i mi imamo naše "karleuše". Vakcinaciji se tako na društvenim mrežama prije nekoliko mjeseci odlučno usprotivila pjevačica Dalal Midhat, bivša članica dua "Erato".

 

- Gdje su statistike koliko je djece oboljelo tokom godina, koliko vakcinisane a koliko nevakcinisane? Samo je navedena brojka, rekla-kazala, garantujem da ih je bar pola, kad je bila tzv. epidemija – vakcinisano - napisala je Dalal.

 

Protiv vakcinacije je i Alma Ferović-Fazlić, direktorica Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimediju iz Sarajeva, koja smatra da "svako mora imati pravo na izbor" i da se vakcinama kod djece ubija još nerazvijeni imunitet.  

 

- Nisu svjesni da je sve više ljekara koji upozoravaju da nam stalno unose hemijski otpad i vraćaju roditelje – napisala je Ferović-Fazlić na Facebooku, dok uposlenik Turističke zajednice KS, javnosti poznatiji kao TV voditelj, Faruk Čaluk smatra da "treba njima svima dovesti djecu autističnu nakon MMR-a mater im j....".

 

U BiH imunizacija je zakonska obaveza. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, roditeljima koji ne vakcinišu djecu mogu se izreći novčane kazne u rasponu od 100 do 2.000 maraka. Do danas, međutim, nije poznato da je ikome izrečena novčana, ili bilo kakva druga sankcija zbog odbijanja da cijepi dijete.

 

Robb Butler, menadžer Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, upozorio je prije godinu dana da BiH ima jedan od najnižih obuhvata imunizacijom u regiji.

 

- Svi u BiH trebaju biti svjesni toga, vlasti trebaju biti svjesni toga, roditelji trebaju biti svjesni toga. Jer, ako nastavimo posmatrati ovakav pad obuhvata imunizacijom, tada ćemo u BiH vidjeti i ono što se dogodilo u Rumuniji. Trenutno su se ospice pojavile u Italiji koja ima bolju pokrivenost od BiH, i imamo zabilježeno 1.500 slučajeva, i samo je pitanje koliko ćete se još dugo uspjeti izvlačiti iz ovoga, koliko dugo će BiH izdržati a da se ne pojavi velika epidemija ospica koja neće zahvatiti samo jednu zajednicu. Bila bi to epidemija koja bi zahvatila kompletnu populaciju, epidemija bolesti koju ne želite vidjeti - rekao je Butler.  

 

Kako je saopćeno jučer, Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal Srbije pokrenulo je postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti više javnih ličnosti koje su se protivile vakcinaciji djece. Od početka ove godine od morbila je u Srbiji preminulo 12 osoba, od kojih su 95 odsto bili nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI