Genijalni um u poruci Festivalu MESS

Ovako je Hawking govorio u jeku rata u BiH: Napad na Sarajevo uporedio s minhenskim sastankom 1938.

Nedjeljni magazin 14.03.18, 11:22h

Ovako je Hawking govorio u jeku rata u BiH: Napad na Sarajevo uporedio s minhenskim sastankom 1938.
Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Ovo je skoro isto tako loše kao i München, napisao je 1993. godine Hawking

 

Najpoznatiji fizičar današnjice Stephen Hawking umro je jutros u svom domu u Engleskoj.

 

Pored toga što je bio veliki naučnik, Hawking je bio i veliki humanista i borac za ljudska prava u svijetu, što je pokazao i tokom ratnog perioda u BiH.

 

Na njegovu ratnu ulogu i podizanje glasa protiv opsade Sarajeva podsjetio je poznati bh. reditelj Haris Pašović na svom Facebook profilu.

 

- Napad na Sarajevo uporedio je sa minhenskim sastankom 1938., nakon koga je uslijedio Drugi svjetski rat. U poruci Festivalu MESS, napisao je: "Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran.

 

Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Ovo je skoro isto tako loše kao i München. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva. Steven Hawking, 4.6.1993. – napisao je Pašović.

 

Hawking, rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kosmologije odbranio je na Univerzitetu Cambridge.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI