nakon bruke s orhanom pamukom

Novi šamar Skaki i 'gradskim ocima': Evo šta je Mesić odgovorio na prijedlog da bude Počasni građanin Sarajeva

Hronika 27.02.18, 13:58h

Novi šamar Skaki i 'gradskim ocima': Evo šta je Mesić odgovorio na prijedlog da bude Počasni građanin Sarajeva
Komisija za izbor i imenovanje u Gradskom vijeću Sarajeva prije dvije sedmice je prvobitno izglasala da se nagrada Počasni građanin Sarajeva dodijeli književniku Orhanu Pamuku na dan Grada Sarajeva, 6. aprila

 

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske je odbio primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva jer su "gradski oci" prethodno odbili tu nagradu dodijeliti turskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade Orhanu Pamuku- javlja RSE.

 

Komisija za izbor i imenovanje u Gradskom vijeću Sarajeva prije dvije sedmice je prvobitno izglasala da se nagrada Počasni građanin Sarajeva dodijeli književniku Orhanu Pamuku na dan Grada Sarajeva, 6. aprila.

 

Ipak, ubrzo je odluka neobjašnjivo promijenjena i prijedlog da se Pamuku dodijeli nagrada je povučen. 

 

Inače, navodi N1 koji je Mesića kontaktirao povodom ovog pitanja, bivši predsjednik RH o svemu ništa nije ni znao dok nije saznao preko medija.

 

"Nitko me nije kontaktirao. Nisam ni dobio da sam imenovan počasnim građaninom. To sam saznao iz medija. Ne znam šta će biti. To je greška koju moramo ispraviti. Ja sam se u pismu zahvalio na tome da se prepoznaju moj rad u vezi sa BiH i posebno Sarajeva. U Sarajevo sam dolazio za vrijeme rata kada se mnogi nisu usudili doći. Ali ne mogu prihvatiti da se odbija Pamuka, a da se meni daje ta počast." - kazao je Mesić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI