Krajem zime očekuju se obilne kiše

Meteorološki servis AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Balkan očekuju jake oluje i poplave!

Hronika 24.02.18, 17:38h

Meteorološki servis AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Balkan očekuju jake oluje i poplave!
Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana bit će u velikoj opasnosti od poplava

 

Toplije proljetne temperature mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali one će sa sobom u neke dijelove Europe, posebno na područje Balkana, donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u svojoj velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

 

Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine bit će izloženo ekstremnim vremenskim uslovima i olujama, dok će obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na balkanskom poluostrvu. Na zapadu Evrope očekuje se sušno, čak i iznadprosječno toplo.

 

Oluje i jaki vjetrovi neće biti neuobičajena pojava u proljetnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene ni razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

 

"Već početkom proljeća očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do haosa u prometu. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem aprila i početkom maja. Minhen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih oluja sa grmljavinom", piše AccuWeather.

 

Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

 

Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana bit će u velikoj opasnosti od poplava.

 

"Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljećnim mjesecima", kazao je Reppert. Opasnosti od poplava pridonijeće i otapanje snijega u višim krajevima.

 

Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, predviđa AccuWeather. Snijeg će još biti moguć u najvišim predjelima sve do kraja marta.

 

Osim opasnosti od poplava, postojaće i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u višim predjelima.

 

Nakon jedne od najkišovitijih zima u istoriji, Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padalina, a najkišovitije će biti na samom početku proljeća, u martu.

 

Očekuju se dugotrajna razdoblja sušnog i toplog vremena, pa će proljeće na trenutke na ovom području više podsjećati na ljeto, piše AccuWeather.

 

Na sjeveru Evrope također se ne očekuju ekstremni vremenski uslovi, što će donijeti olakšanje tamošnjem stanovništvu nakon snježnih oluja koje su ta područja pogađale u decembru i januaru.

 

Ipak, u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu očekuje se pojava nevremena s obilnijom kišom, ali ona neće biti česta.

 

(Index, DEPO PROTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI