DVIJE GODINE AGONIJE - BEZ KRAJA

Jedan potez potpuno mijenja tok suđenja: Zašto je skrivena izjava Alise Mutap o mogućem ubici Dženana Memića?!

Hronika 21.01.18, 09:37h

Jedan potez potpuno mijenja tok suđenja: Zašto je skrivena izjava Alise Mutap o mogućem ubici Dženana Memića?!
Ubrzo će biti promijenjena kvalifikacija djela iz ubistva u saobraćajnu nesreću, a veliki broj dokaza koji je prikupljen tokom višemjesečne istrage nikada nije dostavljen odbrani

 

 

Izvor: Patria

 

Oko 200 dokaza koje je Tužilaštvo KS dužno dostaviti odbrani Ljube i Bekrije Seferovića kojima se sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića, potpuno će promijeniti tok ovog postupka.


Skoro dvije godine traje agonija porodice Memić koja zahtijeva istinu o smrti mladića. Od samog početka tvrde da je ubijen, a što je svojim dopisom u maju 2016. godine potvrdila i glavna tužiteljica Dalida Burzić


Ubrzo će biti promijenjena kvalifikacija djela iz ubistva u saobraćajnu nesreću, a veliki broj dokaza koji je prikupljen tokom višemjesečne istrage nikada nije dostavljen odbrani.


Kantonalni sud u Sarajevu tek je na treći zahtjev odbrane naredio Tužilaštvu dostavljanje dokaza. Tužilaštvo je negiralo da takvi dokazi postoje, kao i da su dostavljeni svi dokazi koji su navedeni u optužnici. Advokat porodice Memić Ifet Feraget smatra da je posebno pitanje po čijem naređenju su ovi dokazi sakriveni i zbog čega je to urađeno, što će u budućnosti morati biti utvrđeno.


Polovinom decembra prošle godine visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je za Patriju da istina i pravda trebaju biti dostupni što je moguće brže u ovom slučaju.


Jedini svjedok od te noći Alisa Mutap pojavila se kao svjedok samo na poziv Tužilaštva KS, dok sud nije dozvolio njeno svjedočenje na zahtjev odbrane s obzirom da je Mutap dolazila na nekoliko prvih glavnih pretresa i pratila tok suđenja.

 

muriz-arijana-memic


Iako je odbrana zbog novih saznanja zatražila od suda njeno svjedočenje, Sud je to odbio. Mutap je davala više iskaza, a jedan čak i uz prisustvo roditelja, iako je riječ o punoljetnoj osobi, i to 10. februara 2016. godine. Odbrani je zapisnik dostavljen tek 16. januara 2018. godine.


Među dokazima koje Tužilaštvo treba dostaviti odbrani je i izjava Alise Mutap data policijskim službenicima u kojoj je opisala izvršioca i prepoznala ga sa slike navedena u Službenoj zabilješci MUP KS od 20.04.2016. godine.


Zapisnik o ispitivanju svjedoka Muamera Budnje i poligraf koji je Budnjo radio. 


Službena zabilješka MUP KS od 23.02.2016. godine vezano za osobe koje su imale pristup centralnoj jedinici na kojoj se nalazio video nadzor hotela „Crystal“, kao i zapisnici o saslušanju svjedoka K. H. i P. E., konobara hotela Crystal, ili Službena zabilješka MUP KS o obavljenom razgovoru sa ovim licima vezano za nestanak video zapisa video nadzora hotela Crystal.


Podsjećamo, snimci videonadzora za 8., 9. i 10. februar sa hotela Crystal su izbrisani, iako je policijski službenik E.K. izvršio uvid u isti, ali ga nikada nije izuzeo. Čak 18 dokaza odnosi se na hotel i okolnosti koje su dovele do nestanka snimaka. 


Veliki broj dokaza odnosi se na zapisnike o saslušanju svjedoka koji su imali saznanja o ovom krivičnom djelu, njegovim izvršiocima i drugim saznanjima koji su mogli dovesti do otkrivanja istine o događajima od 8. februara 2016. godine. 


Dokazi koji trebaju biti predati odbrani upućuju da je u ovom slučaju bilo više osumnjičenih lica, veliki broj svjedoka na različite okolnosti kao i veći broj spornih automobila koji su vještačeni. 


Čak 24 dokaza odnose se na tada osumnjičeno lice Mirzu Ploskića i osobe koje su povezane s njim. 

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI