Jasno rekli 'NE' ekstremizmu

Islamska zajednica u BiH protiv ideologije tekfira i terorizma: Držimo se bosanskog iskustva življenja i prakticiranja vjere

Hronika 10.01.18, 19:12h

Islamska zajednica u BiH protiv ideologije tekfira i terorizma: Držimo se bosanskog iskustva življenja i prakticiranja vjere
Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković je naveo da je u proteklom periodu Islamska zajednica posebnu pažnju posvetila borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, ali i ideologije tekfira kao ''ideološkom supstratu na kojem se nakalemio i razvijao korov nasilnih i ekstremističkih djelovanja''

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz svoj rad, na različite načine i kroz različite institucije, suprotstavljala se i suprotstavlja ideološkom tumačenju islama i zloupotrebi vjere, poručio je sekretar Vijeća muftija Islamske zajednice Ahmed Purdić na predstavljanju publikacije ''Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma''.

 

- Zajednica je imala puno više aktivnosti u čijem nazivu se ne spominje vjerski radikalizam niti nasilni ekstremizam, ali koji su direktno utjecali na smanjenje te pojave među pripadnicima Islamske zajednice u BiH. Tu prije svega mislimo na svakodnevne aktivnosti Zajednice na temeljima islamske tradicije i bosanskog iskustva življenja i prakticiranja islama, a koje realiziraju naši imami kroz mektebsku nastavu, hutbe, predavanja i brojne druge aktivnosti, kao i naši vjeroučitelji u osnovnim i srednjim školama - kazao je Purdić koji je najavio da će studija biti prevedena i na engleski jezik.

 

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković je naveo da je u proteklom periodu Islamska zajednica posebnu pažnju posvetila borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, ali i ideologije tekfira kao ''ideološkom supstratu na kojem se nakalemio i razvijao korov nasilnih i ekstremističkih djelovanja''.

 

- Na tom tragu Vijeće muftija je formiralo i komisiju sa zadatkom da analizira ovu ideologiju i kroz analizu njenih ključnih akaidskih i fikhskih pojmova i koncepata. Nakon toga obrađene teme su uobličene u formu studije ili analize i nedavno publicirane javnosti - naveo je Ljevaković.

 

On je također najavio promociju ove publikacije na području svih muftijstava.

 

- Preporuka Vijeća muftija je da se u svim muftijstvima organizira promocija ove analize s ciljem da se još jednom jasno iskaže stav Islamske zajednice o ovom pitanju, da se potcrta njena opredijeljenost za njoj primjerene oblike borbe protiv ideologije tekfira i protiv pošasti nasilnog ekstremizma i terorizma te da preventivno djeluje putem edukacije i medija te direktne komunikacije s ljudima, posebno mladima koji su najpodložniji indoktrinaciji i manipulaciji - potcrtao je Ljevaković te dodao da je terorizam, zlonamjerno okarakterisan kao islamski, poslužio, što direktno što indirektno, kao opravdanje za izravno miješanje u unutrašnje poslove muslimanskih zemalja kao i ratove i okupaciju pojedinih država te za satanizaciju islama i muslimana u svijetu.  

 

Publikacija koja je predstavljena danas u Sarajevu dostupna je u elektronskoj formi na web stranici Centra za dijalog - Vesatijja, javlja MINA.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI