Bez viza u 105 zemalja

Državljani Njemačke i dalje imaju najvrednije pasoše, a evo koliko je BiH napredovala!

Hronika 10.01.18, 09:50h

Državljani Njemačke i dalje imaju najvrednije pasoše, a evo koliko je BiH napredovala!
Konsultantska firma Henley & Partners objavila je godišnji izvještaj o vrijednosti pasoša zemalja svijeta rangiranih po slobodi putovanja. Njemačka je i ove godine na prvom mjestu i državljani ove zemlje ne trebaju vize za 177 zemalja svijeta

 

BiH je napredovala za jednu poziciju i nakon prošlogodišnjeg 52. sada je na 51. mjestu.

 

Singapur je ove godine na drugom mjestu i "izgurao" je Švedsku na treće mjesto koje dijeli sa Danskom, Finskom, Francuskom Holandijom Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja svijeta.

 

SAD je na petom mjestu jer su povećale broj zemalja u koje putuju bez vize na 173. 

 

Bosna i Hercegovina ima bezvizni režim sa 105 zemalja. Kada su u pitanju zemlje regije, najbolje kotira Slovenija koja je na 11 mjestu sa 167 zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize.

 

Hrvatska je na 21. mjestu, Srbija 41, Crna Gora 48, Albanija na 52, a Kosovo na 96. mjestu.

 

Najveći napredak napravile su bivše zemlje SSSR-a Gruzija i Ukrajina koje su ove godine završile proces liberalizacije viznog režima sa EU i dobile pristup u 32 zemljama.

 

Od arapskih zemalja najvredniji pasoš imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su dobili bezvizni pristup za još 28 zemalja u prošloj godini. 

 

Drugu godinu zaredom na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani slobodno mogu putovati u manje od 30 zemalja svijeta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI