ostavio neizbrisiv trag u historiji bih

Adil Zulfikarpašić, filantrop koji je reafirmirao nacionalno ime Bošnjak

Kultura 30.12.17, 17:42h

Adil Zulfikarpašić, filantrop koji je reafirmirao nacionalno ime Bošnjak
Zulfikarpašić je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u historiji BiH, ali i bivše Jugoslavije

 

Piše: Admir Lisica za Al Jazeeru



Nakon završetka Drugog svjetskog rata, nezadovoljan političkim odnosima i jednopartijskim režimom koji je uspostavljen, Adil Zulfikarpašić je odlučio da napusti Jugoslaviju i svoje nezadovoljstvo iskaže kroz djelovanje u emigraciji.

 

Istaknuti antifašista begovskog porijekla prvo je otišao u Rim, a onda u Beč, odakle je s još nekoliko bošnjačkih emigranata osnovao časopis Bosanski pogledi putem kojega je nastojao promovisati ideju bošnjašnjaštva, ali bez vrijeđanja drugih nacija, što je bilo jedno od glavnih načela uredništva ovog lista.

 

Činjenica da je ovaj list objavljivan u kontinuitetu od 1960. godine do 1967. govori o ozbiljnosti projekta. Ono što je značajno istaknuti je i to da Bosanski pogledi ponovo počinju izlaziti 1990. godine u Sarajevu, ali ovoga puta projekat je opstao veoma kratko zbog složene političke situacije u BiH.

 

Časopis, ali i sve druge aktivnosti, Adil Zulfikarpašić finansirao je iz sopstvenih sredstava, pokazujući na taj način da su za njega ideali i ideja uvijek bili ispred materijalnog interesa, što je u današnjem vremenu veoma rijetka pojava.

 

Na strani dobra


Da je Adil Zulfikarpašić  svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine, ali sigurno i bivše Jugoslavije, te da je bio odlučan u težnji da svoj život posveti idejama u koje je vjerovao, potvrđuje i Husnija Kamberović, profesor historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 

“U današnje vrijeme, kada se jako malo drži do istinskih ideala, a materijalni interes se predstavlja kao nešto što pokreće čitave mase, važno je podsjećanje na osobe poput Adila Zulfikarpašića, čija historijska pojava ruši stereotipne predstave o tome da su se niži socijalni slojevi uključivali u partizanski pokret kako bi se izvela socijalna revolucija i pojedinci iz tih slojeva „dograbili“ velikih stanova i tuđih tvornica.

 

Adil Zulfikarpašić, je jednako kao, recimo, Koča Popović  „filozof, vojskovođa i državnik“, kako je to zapisao jedan Popovićev biograf, dokaz kako su velike ideje pravde, a ne nikakav goli materijalni interes, pokretale te velike ljude da se odupru zlu”, ističe Kamberović.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI