NAPLATA DUGA

Hrvatska plijeni imovinu 'Željeznica Federacije': Da li ostajemo bez vozova?

Hronika 28.12.17, 19:14h

Hrvatska plijeni imovinu 'Željeznica Federacije': Da li ostajemo bez vozova?
Kako stvari stoje, sasvim je izvjesno da će i ostale lokomotive, a na osnovu prinudne naplate, uskoro biti, također, zaplijenjene, čime će ŽFBiH ostati bez značajnih prihoda

 

Trgovački sud u Zagrebu počeo je s pljenidbom imovine „Željeznica Federacije BiH“ (ŽFBiH) u Hrvatskoj, a na osnovu presude prema kojoj je bh. državna firma dužna „Končaru“ platiti za isporučeni skupocjeni niskopodni voz oko devet miliona maraka (4,5 miliona eura), otkriva Dnevni avaz.

 

Prije nekoliko dana zaplijenjena je jedna lokomotiva u Zagrebu koju je bh. državna firma iznajmljivala kompaniji PPD – Transport Hrvatska, a koja se bavi prijevozom tereta i usluga u prometu, što potvrđuje i fotografija koja je u posjedu našeg lista.

 

„Željeznice FBiH“ duguju „Končaru“ ukupno 22 miliona KM (12 miliona eura). Ova hrvatska kompanija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) tužile su ŽFBiH zbog duga, koji se odnosi i na popravak lokomotiva, prije dvije godine. No, Arbitražni sud pri Privrednoj komori u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu po tužbi „Končara2 i HBOR-a sredinom ove godine, a iz „Končara“ su najavili tada da će, zbog neizmirivanja obaveza, pokrenuti prinudnu naplatu, na šta su se evidentno i odlučili.

 

Za sada zaplijenjena je samo jedna, iako se u Zagrebu nalaze još tri lokomotive koje „Željeznice FBiH“ iznajmljuju PPD-u Hrvatska. Dokaz o pljenidbi je i pečat Suda u Zagrebu nalijepljen na lokomotivu, a u kojem stoji da će zaplijenjena pokretnina biti izložena javnoj prodaji.

 

Kako stvari stoje, sasvim je izvjesno da će i ostale lokomotive, a na osnovu prinudne naplate, uskoro biti, također, zaplijenjene, čime će ŽFBiH ostati bez značajnih prihoda.

 

Zanimljivo je da su „Željeznice FBiH“ rentale lokomotive koje im je „Končar“ popravljao, a umjesto da isplate obaveze, samo su ih iznajmljivale drugim firmama.

 

I dok Sud u Hrvatskoj plijeni imovinu ŽFBiH, upitno je šta će biti s niskopodnim vozom, koji godinama ne saobraća bh. prugama. Radi se o vozu koji su „Željeznice FBiH“ nabavile još krajem 2008. godine za 5,3 miliona eura, ali je korišten svega nekoliko mjeseci 2012. Već tri godine propada na Željezničkoj stanici u Sarajevu, gdje parkiran skuplja prašinu. Nepoznata je njegova daljnja sudbina.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI