Nerazjašnjeno ubistvo

Mostarska HVIDRA tvrdi: Ubistvo Vlade Šantića je naručio Atif Dudaković, Abdić je samo izvršilac!

Hronika 13.12.17, 18:36h

Mostarska HVIDRA tvrdi: Ubistvo Vlade Šantića je naručio Atif Dudaković, Abdić je samo izvršilac!
Kao i u ostalim predmetima ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci, tužilaštva pod kontrolom sarajevskih političara kažnjavaju samo sitne ribe, dok je komandni kadar bošnjačke vojske za njih nedodirljiv

 

Hrvatski ratni veterani tvrde da Tužilaštvo BiH namjerno čuva od odgovornosti za ratne zločine nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića.

 

Komentarišući prekjučerašnje hapšenje Hamdije Abdića Tigra, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Bihaću sumnjiči za ubistvo generala HVO Vlade Šantića u martu 1995, član Predsjedništva mostarske HVIDRA Mario Cvitković za Blic tvrdi da se taj slučaj i dalje zataškava kako bi se, prema njegovim riječima, sakrila Dudakovićeva odgovornost.

 

- Samim tim što su Abdić i još četvorica bivših pripadnika Armije BiH uhapšeni po nalogu kantonalnog tužilaštva, a ne Tužilaštva BiH, u slučaju osuđujuće presude oni će dobiti najmanje 12 godina blažu kaznu. Naime, Abdić i ostala četvorica sumnjiče se za krivično djelo civilnog ubistva, a ne počinjenog ratnog zločina za koje je nadležno Tužilaštvo BiH i za koje su predviđene mnogo teže kazne – objašnjava Cvitković.

 

Dodaje da postoje brojna svjedočenja o tome da je glavni krivac za ubistvo generala HVO u Bihaću ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, te da je Abdić, kako kaže, bio samo izvršilac Dudakovićevih naređenja.

 

- Kao i u ostalim predmetima ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci, tužilaštva pod kontrolom sarajevskih političara kažnjavaju samo sitne ribe, dok je komandni kadar bošnjačke vojske za njih nedodirljiv. Hapšenje neposrednih izvršilaca, bez kažnjavanja nalogodavaca zločina, predstavlja najobičniju farsu koja potomke i preživjele žrtava zločina ne može da zadovolji – poručuje Cvitković.

 

Prema izjavama nekoliko zaštićenih svjedoka iz 2014. godine, general HVO Vlado Šantić posljednji put je viđen živ 8. marta 1995. u hotelu “Sedra” u Bihaću, kada se nalazio u društvu Atifa Dudakovića i Hamdije Abdića Tigra.

 

Isti svjedoci su tvrdili da su poslije kraće svađe, koju je imao s Dudakovićem, Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa, kojima je komandovao Abdić. Od tada mu se gubi svaki trag.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI