NAKON AROGANTNOG STAVA PREDSJEDNIKA SRBIJE

Odgovor Vučiću: Da, imamo papir! Evo kako Srbija (u)krade BiH svake godine stotine miliona eura!

Front 08.12.17, 22:15h

Odgovor Vučiću: Da, imamo papir! Evo kako Srbija (u)krade BiH svake godine stotine miliona eura!
Na pitanje Faktora o dugu Republike Srbije prema BiH na osnovu korištenja hidroenergetskog potencijala rijeke Drine za potrebe rada hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, Vučić je uzvratio kontrapitanjem: "Je li imate vi neki papir kod sebe da potkrijepite?" Stigao je odgovor...

 

Izvor: Faktor.ba/Autor: Nedim Pobrić 

 

Ispoštovao je u potpunosti predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svoju uobičajenu proceduru u situacijama kada se suoči sa pitanjem čiji sadržaj mu baš i ne odgovara. Od diskreditiranja teme, preko izigravanja legaliste, patriote i dobročinitelja pa sve do pridavanja lične note cijelom kontekstu. 


Svi dobro utrenirani elementi izbjegavanja odgovora na konkretno pitanje su prezentirani javnosti tokom konferencije za medije nakon posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu.


Na pitanje Faktora o dugu Republike Srbije prema BiH na osnovu korištenja hidroenergetskog potencijala rijeke Drine za potrebe rada hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, Vučić je uzvratio kontrapitanjem: "Je li imate vi neki papir kod sebe da potkrijepite?".


Jedan od oko 60 "potkrepljujućih papira" koji su u posjedu bh. strane, a koji idu u prilog postojanju duga Srbije, se nalazi na stranicama 289. i 290. Službenog glasnika Savezne republike Srbije od 18. februara 1984. godine. Radi se o Dogovoru o raspodjeli, načinu i kontroli plaćanja vodnog doprinosa, odnosno naknade za upotrebu vode iz akumulacija na vodotoku Drine radi proizvodnje električne energije na dijelu koji čini granicu između SR Srbije i SR BiH.


Dogovor o raspodjeli energije i novca


Tim je Dogovorom definirana raspodjela, način i kontrola plaćanja vodnog doprinosa, odnosno naknade za upotrebu vode iz akumulacija na vodotoku Drine radi proizvodnje električne energije.


- Raspodjela vodnog doprinosa, odnosno naknade, vršit će se tako što nadležnim samoupravnim interesnim zajednicama vodoprivede iz svake regije pripada pravo na naplatu vodnog doprinosa, odnosno naknade za jednu polovinu ukupno proizvedene električne energije na pragu hidroelektrana. Osnovica obračuna vodnog doprinosa, odnosno naknade, je 1 KWh proizvedene električne energije na pragu hidroelektrane – navodi se u Članu 3. potpisanog Dogovora.


Dogovor SR BiH i SR Srbije iz februara 1984. godine


Da pojednostavimo, BiH na osnovu ovog Dogovora pripada jedna polovina ukupno proizvedene električne energije hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik. Međutim, naša država u posljednjih 26 godina nije dobila niti jednu konvertibilnu marku po toj osnovi, a trebala je, tvrde stručnjaci, dobijati stotine miliona eura na godišnjem nivou zbog neisporučenih desetina hiljada GWh električne energije.


- Joj, glava me zaboli kad takve gluposti slušam, da se ne naljutite – kazao je Vučić nakon Faktorovog upita o isplati duga.


Nismo se naljutili, ali nismo dobili ni odgovor na pitanje. Dobili smo zato informaciju da je u BiH zapaljena imovina porodice Vučić, a da im niko nikada nije ponudio niti jednu marku kao naknadu za uništenu imovinu. 


Iako isplata ratnih šteta nema apsolutno nikakve veze sa poštivanjem ugovornih obaveza nekadašnjih saveznih republika, o toj se tezi također može jako dugo diskutirati na osnovu sudski utvrđenih "zasluga" u paljenju i uništavanju privatne imovine u BiH. Na jednu kuću Vučića bi u za BiH najnepovoljnijem slučaju, a na osnovu jedne prikladne jednačine izrečene u Skupštini Republike Srbije u ljeto 1995. godine, išlo oko 100 zapaljenih bošnjačkih kuća.


Nastavak teksta i dio dokumentacije čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI