Rajski papiri

Novi svjetski skandal: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika!

Hronika 06.11.17, 09:00h

Novi svjetski skandal: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika!
U papirima se spominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Apple, Nike i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata

 

Međunarodno udruženje novinara (ICIJ) objavilo je novo istraživanje o imovini svjetskih moćnika, skrivenim fondovima, offshore računima i izbjegavanju poreza.

 

U pitanju je 13,4 miliona dokumenata pod zajedničkim imenom "Rajski papiri", a kako navode istraživači, u njima se između ostalog govori o offshore sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trumpa i Rusa, tajnim poslovima bliskog saradnika kanadskog premijera Justina Trudeaua, ali i o još 120 političara i moćnika.

 

Takođe, u papirima se spominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Apple, Nike i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata, načini za izbjegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa.

 

"Rajski papiri" govore o novcu koji je Trumpov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko offshore kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Wesleya Clarka, o Alfredu Gusenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savjetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih kompanija Rusi upumpali u Facebook i Twitter.

 

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvijezda iz industrije zabave i sporta i načini na koje oni na legalan način čuvaju svoje bogatstvo. Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom.

 

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko offshore kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

 

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICIJ, , tzv. "Panamski papiri", ključne dokumente je i ovog puta dobio njemački medij Zeitung.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI