FOTO/ Top tema na Palama

Dobermani čuvali skriveni 'Dejton', komšije kažu: Kuntoš nije kriv, za komentar pitajte 'Jadovana' i 'Obrvana'!

Hronika 02.11.17, 08:10h

Dobermani čuvali skriveni 'Dejton', komšije kažu: Kuntoš nije kriv, za komentar pitajte 'Jadovana' i 'Obrvana'!
Miljkan Pucar, Kuntošev advokat, kaže da je Kuntoš prije 17-18 godina dobio fasciklu od jedne službenice

 

Dokument je na engleskom, on jadan nije ni znao šta piše, konstatuje šaljivo grupa penzionera u Palama, gdje je top tema hapšenje mještanina Željka Kuntoša (48), osumnjičenog da je krio original Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

 

Ekipa Nezavisnih juče je bila u Palama pokušavajući da razgovara s nekim od porodice Kuntoš, ali je pred njihovom kućom novinare, fotoreportere i kamermane dočekalo iznenađenje - kapija je bila otvorena, a u dvorištu su šetala dva dobermana, koji su pridošlice gledali neprijateljski.

 

Dok su ekipe stajale pred kućom, pojavio se mladić koji je izričito zahtijevao da ne snimamo.

 

Dvojica komšija koje smo zatekli ispred susjedne kuće kazali su nam da poznaju Željka i da je on dobar komšija, te da za drugo ne znaju.

 

Raspoloženi

 

U Palama su građani bili raspoloženi da pričaju, ali ne žele komentarisati pronalazak originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma. Dobacuju da o tome komentar novinari treba da potraže u Beogradu i Banjaluci.

 

Ističu kako je ovaj narod jadan sa političarima u BiH, te da pitamo "Jadovana i Obrvana" (Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik) gdje je sporazum.

 

 

gradani-pala

 

Grupa penzionera u razgovoru s ekipom "Nezavisnih" kaže da Željko Kuntoš nije kriv. Prodavac knjiga na šetalištu u Palama, na naš šaljivi upit prodaje li slučajno Dejtonski sporazum, kaže da ne prodaje, ali da bi ga sigurno prodao prije Kuntoša.

 

Prodaja

 

Original Dejtonskog sporazuma, koji je u utorak naveče pronađen kod Kuntoša, najvjerovatnije je primjerak koji pripada Republici Srpskoj, što su potvrdili i Darko Ćulum, direktor Policije RS, ali i Milorad Dodik, predsjednik RS.

 

Ćulum je rekao da je utvrđeno da je Kuntoš pokušavao da proda ovaj dokument i da je tražio 100.000 KM. Direktor Policije RS je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banjaluka.

 

"Ž.K. je osumnjičen da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. godine nudio ga na prodaju", saopšteno je iz MUP-a RS.

 

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, tvrdi da Kuntoš nikada nije bio pratilac i vozač Alekse Buhe, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova RS, već Dragana Kalinića, te da Dodik o tome treba da pita Kalinića, koji mu je savjetnik.

 

"Neka kažu šta su još našli. Bilo je tu priznanica na određene iznose i raznih dokumenata", rekao je Mektić, dodavši da neko treba da odgovori kako je taj i mnogi drugi dokumenti mogao da nestane iz NS RS.

 

Miljkan Pucar, Kuntošev advokat, kaže da je Kuntoš prije 17-18 godina dobio fasciklu od jedne službenice.

 

Fascikla

 

"Kad je došao kući, ostavio je to kod kuće i to je na tom istom mjestu stajalo do sada. Kad je došla policija pred vrata i upitala ga ima li neki dokument, on je rekao da ima. Preko toga je bio prst prašine, što se vidi i na fotografijama. Kad su ga upitali šta je unutra, rekao je da ne zna o čemu se radi i da je na engleskom jeziku", ispričao je Pucar za "Nezavisne".

 

Inače, još 2008. godine je utvrđeno da je ovaj dokument nestao iz sefa Predsjedništva BiH, a do sada nije bio pronađen.

 

U međuvremenu, u Sarajevu se pojavila informacija da je original Dejtonskog sporazuma ipak u sefu Predsjedništva BiH, što nije potvrđeno do zaključenja ovog broja. Izvor "Nezavisnih" kazao je da se najvjerovatnije radi o kopiji iz Hrvatske koja nije cjelovita.

 

Željko Komšić, lider DF-a i nekadašnji član Predsjedništva BiH u dva mandata, kazao je juče da je došao do informacije da se original Dejtonskog sporazuma čuva u sefu Predsjedništva BiH, te da mu nije jasno kako je taj dokument nađen kod vozača u Palama.

 

"Znam da ga 2008. godine, kad sam ga tražio, nije bilo. Otkud se sad odjednom pojavio u Predsjedništvu BiH - bilo bi interesantno razjasniti", kazao je Komšić.

 

Željko Kuntoš juče je pušten da se brani sa slobode. Ispitan je u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci, a tokom ispitivanja, kako je rečeno "Nezavisnim", utvrđeno je da nisu postojali zakonski razlozi za pritvor. Dejtonski mirovni ugovor je pronađen tokom pretresa koji su izveli pripadnici MUP-a RS, prema naredbi nadležnog suda.

 

Briga

 

Iako su neki mediji u FBiH objavili da je Kuntoš bio pratilac Alekse Buhe, tadašnjeg ministra spoljnih poslova RS u Dejtonu, prilikom potpisivanja Mirovnog sporazuma, što je informacija koju je dobio i Dodik, Buha to negira.

 

"On nikad nije bio moj pratilac", rekao je Buha, dodavši da je imao vozača koji je bio s njim u Dejtonu, ali da to nije bio Kuntoš.

 

Momčilo Krajišnik, nekadašnji član Predsjedništva iz Republike Srpske, kaže da je u Parizu ispred Republike Srpske potpisnik bio pokojni profesor Nikola Koljević, te da, koliko ga sjećanje služi, Koljević takav primjerak nije donio u RS, a da se primjerak nije pojavio ni dok je on bio u Predsjedništvu BiH. Rekao je da se sjeća da ovaj sporazum nisu htjeli potpisati Koljević i Zubak, nego su ga potpisali Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević.

 

Saša Klepić, direktor Arhiva BiH, kazao je ranije da Arhiv BiH nikada u građi koju je preuzeo 1995. godine nije imao Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu niti kao kopiju.

 

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da je dobro što je dokument konačno pronađen jer su mnogi uvjereni da je došlo do nekih promjena i da su određeni dijelovi pogrešno interpretirani. Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da ga najviše brine to da li je onaj primjerak koji se koristi u parlamentu BiH preveden na pravi način.

 

"Jer ako nije dobro preveden, onda ćemo biti u velikom problemu", kaže Novaković.

 

Dodik: Neka i ostali nađu svoje

 

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, tvrdi da je RS pronašla svoj Dejtonski mirovni sporazum.

 

"Eto, mi smo našli svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak pa neka nađu svoje", poručio je Dodik.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI