iz zlatnog vremena bh. košarke

Bogdan Tanjević nakon mnogo godina ispričao: Poslije titule s Bosnom, pobjegao sam u tunel i zapalio cigaru, a u stomaku...

Sport 27.10.17, 20:57h

Bogdan Tanjević nakon mnogo godina ispričao: Poslije titule s Bosnom, pobjegao sam u tunel i zapalio cigaru, a u stomaku...
Učestvujući na Šestom međunarodnom sportskom simpoziju ''Simposar', Bogdan Tanjević osvrnuo se i na najdražu titulu u karijeri, a to je osvajanje titule prvaka Evrope sa Bosnom 1979. godine, te govorio o Mirzi Delibašiću za kojeg kaže da će zauvijek biti jedan od najvećih košarkaša

 

 

Košarkaškim panelom i razgovorm s velikanima, košarkašicom i članicom FIBA Kuće slavnih Razijom Mujanović i jednim od najtrofejnijih trenera s ovih prostora Bogdanom Bošom Tanjevićem, okončan je današnji program Šestog međunarodnog sportskog simpozija ''Simposar''.


U razgovoru s novinarom Zdravkom Reićem i organizatorom ''Simposara'' Sabahudinom Topalbećirevićem, Mujanović i Tanjević su se osvrnuli na početke svojih bogatih karijera, pričali su anegdote o velikanima jugoslovenskog sporta, a dotakli su se i tema savremene košarke.

 

mujanovic-tanjevic


Tanjević je nakon dugogodišnje trenerske karije preuzeo funkciju direktora svih nacionalnih košarkaških selekcija Italije, ali uvijek se rado prisjeća velikih stvari kojima je svjedočio dok je stajao na rubu terena davajući uputstva svojim košarkašima.


- Košarka je moja velika ljubav, ali kada se trener prestane radovati odlasku na treninge znači da je dosta. Uvijek sam na specifičan način pripremao svoje ekipe i košarkaše. Govorio sam im da je poraz u redu kada je protivnik bolji, ali nikada nisam dao da izgubimo obraz. Morao sam ih uvjeravati da vjerujem u njihove mogućnosti kako bi oni učinili sve na terenu za pobjedu - rekao je Tanjević na početku svog izlaganja.


Osvrnuo se i na najdražu titulu u karijeri, a to je osvajanje titule prvaka Evrope sa Bosnom 1979. godine, te o Mirzi Delibašiću za kojeg kaže da će zauvijek biti jedan od najvećih košarkaša.


- Titula s Bosnom je moja prva i najdraža. To je nostalgija i teško je naći dublje emocije. Nakon pobjede u finalu pobjegao sam u tunel i zapalio cigaru, a umjesto stomaka imao sam jednu veliku rupu. Mirza je bio i bit će jedan od najvećih košarkaša, oko njega smo mogli osjetiti auru dobrote - rekao je Tanjević.


Razgovarano je i o popularnosti ženske košarke u odnosu na mušku, a Razija Mujanović, jedna od najboljih evropskih košarkašica svih vremena, ističe da je jedino u Brazilu u njeno vrijeme ženska košarka bila popularnija od muške.


- Najugodnije sam se osjećala u Brazilu, gdje je ženska košarka veoma popularna. U Americi je sve spektakl, iako tamo na utakmice WNBA lige dolazi po 20.000 gledalaca. Ipak, ja sam više voljela evropski sistem košarke gdje je pobjeda bitnija od spektakla - kazala je članica FIBA Kuće slavnih.


Dodaje da je današnji sport previše pod utjecajem novca, što nije bio slučaj kada je ona nastupala za tuzlansko Jedinstvo i osvojila titulu prvaka Evrope.


- Danas je puno riječi o novcu u sportu. Mi smo u Jedinstvu imali stipendije, novac mi tada nije bio bitan, željela sam igračku afirmaciju - objasnila je Mujanović.


Tanjević vjeruje da je košarka danas mnogo napredovala, mnogo je više dobrih košarkaša i klubova, zbog čega uživa gledati Euroligu. Na kraju panela, Tanjević i Mujanović su dobili nagradu ''Simposara'' za životno djelo.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI