Nakon što su BiH pogodila tri jača zemljotresa

Ima li razloga za paniku: I dalje će biti sporadičnog podrhtavanja tla!

Hronika 26.10.17, 10:23h

Ima li razloga za paniku: I dalje će biti sporadičnog podrhtavanja tla!
Zemljotresi su se osjetili od Dalmacije, preko Hercegovine do srednje Bosne i Sarajeva

 

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda je za Avaz.ba kazao kako je sinoćnje podrhtavanje tla normalno.
 
- Sinoć smo imali da, nakon prvog potresa koji je iznosio 4,5 stepeni, dođe do smirivanja tla. Tada dolazi do naknadnog podrhtavanja tla. Slične slučajeve smo imali i prije nekoliko godina u Zenici. Iako su sinoćnji zemljotresi izazvali paniku među građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mjestima gdje se mogao osjetiti, Brlek je rekao da za paniku nema mjesta.
 
- Vjerovatno se na tom području tako nešto neće ponoviti. Ono što je najbitnije, jeste da nema razloga panici. Javljat će se sporadični potresi na jednom području, kao npr. kod Prozora i onda zatišje, dok se ne nakupi taj prostor seizmičkom energijom - istakao je Brlek.
 
Podsjećamo, šire područje Bosne i Hercegovine noćas iza ponoći u razmaku od svega 12 minuta tri puta je uzdrmao zemljotres.

Oko jedan sat iza ponoći tri jača zemljotresa s epicentrima između Jablanice i Potresa, pogodila su Bosnu i Hercegovinu te uznemirila lokalno stanovništvo.


Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, prvi zemljotres dogodio se 46 minuta iza ponoći. Bio je jačine 4,2 stepena po Richteru, s epicentrom 5 kilometara jugoistočno od mjesta Voljevac u Općini Prozor-Rama.


Četiri minute kasnije dogodio se drugi zemljotres, magnitude 4,7 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara južno od mjesta Rumboci.


Treće podrhtavanje tla uslijedilo je 58 minuta iza ponoći. Epicentar tog zemljotresa, jačine 4,1 po Richteru, bio je između Jablanice i Prozora, tačnije osam kilometara južno od Prozora.


Pored ta tri jača, zabilježeno je još nekoliko slabijih podrhtavanja tla.


Zemljotresi su se osjetili od Dalmacije, preko Hercegovine do srednje Bosne i Sarajeva.
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI