Najveći park u Sarajevu

U Centru 'Safet Zajko' otvorena botanička bašta sa vodenim sadržajima: Tri vještačka jezera, vodopad, mostovi...

Hronika 19.10.17, 20:28h

U Centru 'Safet Zajko' otvorena botanička bašta sa vodenim sadržajima: Tri vještačka jezera, vodopad, mostovi...
Botanička bašta prostire se na oko 2,5 hektara novog dijela parka, gdje su izgrađena tri vještačka jezera sa vodopadom. Povezana su pješačkim mostovima, a na cijelom prostoru izgrađene su šetnice, te mjesta za odmor

 

Botanička bašta s vodenim sadržajima otvorena je danas u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", koju je Općina Novi Grad izgradila u kompleksu nekadašnje kasarne.

 

Time je najveći park u gradu Sarajevu sa raznovrsnim sportsko-rekreacionim sadržajima dobio još jedan lijepo uređen prostor u kojem će moći uživati sve generacije, od najmlađih do najstarijih.

 

Botanička bašta prostire se na oko 2,5 hektara novog dijela parka, gdje su izgrađena tri vještačka jezera sa vodopadom. Povezana su pješačkim mostovima,  a na cijelom prostoru izgrađene su šetnice, te mjesta za odmor.

 

U centralnom dijelu jezera nalazi se fontana sa vodoskokom, a ambijent je upotpunjen sa preko stotinu raznovrsnih biljnih vrsta koje dodatno ukrašavaju parkovski prostor.

 

Posebnu skupinu u flori parka čine pančićeva omorika, ginko i magnolija. Uz sve navedeno, cijeli prostor je osvijetljen što u večernjim satima daje poseban ugođaj za posjetioce.

 

Osim uživanja u prelijepom ambijentu, najmlađima će uz korištenje vozića biti na raspolaganju i pedaline. Cijeli projekat koštao je 480.000 konvertibilnih maraka.

 

- Ovaj reprezentativni sportsko-rekreacioni centar, sa puno zelenila, atletskom stazom, fudbalskim stadionom sa umjetnom travom, košarkaškim i dječijim igralištima, te brojnim drugim sadržajima za djecu i odrasle, otvorili smo prije dvije godine. Ponosni smo na ovaj projekat i s ponosom ga možemo predstaviti svima koji dođu izvan Sarajeva i iz cijele Evrope - kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

 

Dodao je da će Općina i u narednom periodu raditi na uređenju parka i obogaćivanju prostora novim sadržajima. Planirana je izgradnja još jednog dječijeg igrališta, koje će svojim izgledom i sadržajem biti jedinstveno na prostoru Novog Grada i šire.

 

Gradit će se i multifunkcionalna sportska dvorana, objekat za obuku i prekvalifikaciju. Napomenuo je da se punjenje jezera vrši vodom iz postojećih bunara, a ne vodom iz gradskog vodovodnog sistema.

 

Prilikom otvaranja novog dijela parka prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić koji je istakao da je ovo jedna oaza koja je bila prijeko potrebna gradu Sarajevu i njegovim stanovnicima.

 

Centar "Safet Zajko" omiljeno je mjesto za odmor i rekreaciju, godišnje ga posjeti više od 250.000 ljudi, a tokom vikenda, kada je lijepo vrijeme i po četiri do pet hiljada posjetitelja, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI