Nakon velikog poraza tzv. Islamske države

Džihadisti iz BiH se vraćaju kućama, Mektić tvrdi: 'Mi smo spremni!'

Hronika 17.10.17, 07:55h

Džihadisti iz BiH se vraćaju kućama, Mektić tvrdi: 'Mi smo spremni!'
Naravno da uvijek može bolje i da se tu i tamo pojave neki problemi, ali nemam nikakvu dilemu da tu situaciju možemo iskontrolisati, rekao je ministar Mektić

 

Islamska država nalazi se pred vojničkim porazom, a nakon što su antiislamističke snage uspjele staviti pod kontrolu neposredno okruženje Rake, "glavnog grada" samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji, postoji opasnost da se preostali džihadisti počnu vraćati kućama.

 

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže "Nezavisnim" da bh. službe prate situaciju i da razmjenjuju informacije sa zemljama u regionu, ali i ostalim evropskim i svjetskim službama, kako bi se pratilo kretanje terorista koji bi se eventualno uputili ka Evropi.

 

"Postoji realna opasnost da se neki naši državljani vrate u BiH, ali i eventualno prijetnja i opasnost da neki drugi koji nisu naši državljani dođu u BiH. Isto tako, postoji prijetnja da se naši državljani vrate u neku od evropskih zemalja", rekao je Mektić.

 

On tvrdi da je bh. bezbjednosni sektor spreman za takvu mogućnost, te da je saradnja između svih bezbjednosnih agencija u BiH, barem kad je ova opasnost u pitanju, i više nego zadovoljavajuća.

 

"Naravno da uvijek može bolje i da se tu i tamo pojave neki problemi, ali nemam nikakvu dilemu da tu situaciju možemo iskontrolisati", rekao je Mektić.

 

On je podsjetio da EU i SAD kroz programe pomažu BiH da se povratnici sa stranih ratišta, nakon odsluženih zatvorskih kazni, resocijaliziraju, kako bi se otklonila opasnost njihove ponovne radikalizacije. BiH je takav sporazum sa EU potpisla u avgustu u Sloveniji, vrijednosti od oko 18 miliona eura, dok će sličan program, ukupne vrijednosti šest miliona dolara, uskoro biti potpisan sa USAID-om, Američkom agencijom za međunarodni razvoj.

 

Iz Delegacije EU su nam rekli da su institucije BiH, odnosno Nadzorno tijelo za sprovođenje Strategije za borbu protiv terorizma BiH, odredile uspostavljanje programa resocijalizacije, kao jedan od prva dva prioriteta za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma.

 

"Borba protiv terorizma je zajednički izazov i za region zapadnog Balkana i za EU. BiH je nedavno pokazala povećan interes za saradnju na pitanjima u vezi s vladavinom prava i bezbjednosti, uključujući i borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma", istakli su iz Delegacije EU. 

 

Nedavno su nam iz USAID-a potvrdili da su s Mektićem razgovarali o projektima kako oni mogu pomoći vlastima BiH da razviju strategije borbe protiv radikalizacije. Pojasnili su da ti programi nisu vezani za resocijalizaciju povratnika sa stranih ratišta, nego da su fokusirani na prevenciju radikalizacije.

 

"Projekat je otpočeo, a sada razmišljamo o mogućnostima da evropski i američki projekat spojimo, kako bismo efikasnije uključili različite segmente društva, poput obrazovnih i socijalnih institucija, da te ljude i njihove porodice resocijaliziramo", dodao je Mektić.

 

Naime, s obzirom na to da se radi o bh. državljanima, institucije BiH nemaju izbora, osim da tim ljudima koji se odreknu radikalnih ideologija pruže mogućnost da se ekonomski integrišu u društvo.

 

Američki mediji navode da se u nedjelju veća grupa terorista i militanata iz Rake predala kurdskim vlastima i da su postigli saglasnost da se sa svojim porodicama izvuku iz Rake. "Washington Post" navodi da će svi borci biti predati bezbjednosnim organima na dalje procesuiranje. Ukoliko se nastavi pritisak antiislamističkih snaga predvođenih Kurdima, potpuni pad Rake se očekuje prije kraja oktobra.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI