na skupu engleskih lordova

Paddy Ashdown: Dodik ima moju sliku na zidu u koju zabada strelice...

Front 18.09.17, 19:24h

Paddy Ashdown: Dodik ima moju sliku na zidu u koju zabada strelice...
Michael Rose smatra da u najgorem slučaju može doći do razjedinjenja BiH, pri čemu bi ostala jedna mala muslimanska država, što bi za Evropu bilo nemoguće održati

 

Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koji su organizirali engleski lordovi. Na ovom skupu je istaknuto da postoji opasnost od novih sukoba u BiH, zbog radikaliziranih muslimana i nespremnosti Srba da se zadovolje entitetom unutar BiH- piše N1.

 

Komitet za međunarodne odnose Doma lodova, 6. septembra. Tema - situacija na Zapadnom Balkanu, ili - može li doći do novih sukoba u Bosni i Hercegovini. Lordovi su ispitivali bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a u BiH, Michaela Rosea, i nekadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna. General Rose je, odgovarajući na pitanja, rekao da postoji opasnost da BiH postane propala država, zbog radikalizacije muslimana i nezadovoljstva Srba. Uzrok svega vidi u Dejtonskom sporazumu.

 

"Rastući element radikalizacije, posebno među pripadnicima muslimanske zajednice i nespremnosti Srba da prihvate dejtonski san, koji se veže u jedinstvenu naciju - sve su to razlozi činjenice da je zemlja podjeljena više nego ikada", kazao je general Rose.

 

Michael Rose smatra da u najgorem slučaju može doći do razjedinjenja BiH, pri čemu bi ostala jedna mala muslimanska država, što bi za Evropu bilo nemoguće održati.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI