NAKON ŠTO JE SOA OBJAVILA PODATKE O RADIKALIZACIJI REGIONA

Kolinda Grabar-Kitarović: Na meti sam političara iz BiH, primjećujem retoriku protiv Hrvatske koja nije prijateljska!

Front 15.09.17, 18:13h

Kolinda Grabar-Kitarović: Na meti sam političara iz BiH, primjećujem retoriku protiv Hrvatske koja nije prijateljska!
Upitana je li reakcija Bošnjaka s obzirom na to izvješće pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja

 


 

Retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Valletti u petak, dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o prijetnji islamskog radikalizma u regiji. 
 

Grabar-Kitarović često je na meti bošnjačkih dužnosnika iz BiH koji je optužuju da pretjeruje kada govori o prijetnji islamskog radikalizma u toj zemlji.


"U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti BiH", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.


Bošnjački dužnosnici u BiH protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.  


"Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su BiH i Hrvatska orijentirane jedna na drugu", dodala je predsjednica na Malti gdje je sudjelovala na sastanku tzv. skupine Arrailos..


Hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) u izvješću objavljenom u četvrtak navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnoj susjedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo gotovo tisuću ljudi, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma.


Upitana je li reakcija Bošnjaka s obzirom na to izvješće pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.


"Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci", rekla je predsjednica. 


Istaknula je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.


"Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama ne samo u susjedstvu, nego i u EU-u", rekla je predsjednica, misleći na uspješno integriranu islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI