MUKE BH. PRIJESTOLNICE U 21. VIJEKU

Premijer KS pun optimizma: Imamo plan! Ako riješimo problem vode u Sarajevu, bit će to historijski uspjeh Vlade!

Hronika 15.09.17, 11:31h

Premijer KS pun optimizma: Imamo plan! Ako riješimo problem vode u Sarajevu, bit će to historijski uspjeh Vlade!
Ako je riješimo, pa na to pokažemo sve dobro što smo uradili, bit će to historijski uspjeh Vlade i visoko ćemo postaviti ljestvicu. Ukoliko ne riješimo, sve ovo pada u vodu i prihvatamo odgovornost na tom polju, kategoričan je Konaković

 

 

U intervjuu koji je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković dao za Faktor.ba, govorio je i o gorućim problemima glavnog bh. grada, a jedan od njih su i konstantne redukcije vode.

 


Govoreći o tome, Konaković je istakao da "Vlada KS ima plan kako riješiti problem vodosnabdijevanja u Sarajevu, te da se sljedeće sedmice može očekivati imenovanje novog Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacija, a nakon toga i novog menadžmenta".


Naglasio je i da će vladin stručni tim koji će raditi na rješavanju ovog problema voditi glavni konsultant Dževad Koldžo.


- Jedan pravac je reorganizacija preduzeća. Uspostava nove sistematizacije drugačijeg oblika djelovanja i dovođenje ljudi koji su čista struka, koji mogu odgovoriti ovom problemu. Imamo pripremljene i mjere koje će početi od onog jutra kada se novi menadžment formira, a to su posebne ekipe za otklanjanje kvarova, posebne ekipe za borbu sa nelegalnim potrošačima, kao ogromnim problemom i razlogom zbog kojeg se voda rasipa u ovom obimu, te ekipa za detekciju po zonama vodovodne mreže na moderan način, koja će nam pokazati primarne prioritete za rekonstrukciju vodovodne mreže. Sa te tri stvari, novcem koji je Vlada već osigurala u budžetu i novih 50 miliona KM, koliko će stići u Kanton od EBRD-a, mislim da je moguće u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku i ukinuti redukcije, a onda nadgradnjom sanirati te ogromne gubitke vode, rekao je Konaković.


Premijer je naglasio i da sve druge rezultate Vlade KS priča o nestašici vode baca u sjenu:


- Ona će biti odgovor našeg uspjeha i neuspjeha. Ako je riješimo, pa na to pokažemo sve dobro što smo uradili, bit će to historijski uspjeh Vlade i visoko ćemo postaviti ljestvicu. Ukoliko ne riješimo, sve ovo pada u vodu i prihvatamo odgovornost na tom polju, kategoričan je Konaković.


Osim vode veliki problem Sarajeva posljednjih godina bio je i gradski prijevoz. Također, GRAS je preduzeće koje ima dug od 360 miliona KM, što prema dobavljačima, što na ime doprinosa radnika, što prema državi za PDV.

 

Stoga je nedavno imenovan prinudni upravnik, čiji je jedan od prvih poteza bilo podizanje cijene karte za komercijalne autobuske linije sa 1,6 na dvije konvertibilne marke (KM).


Zašto su podignute cijene karata te kako će se rješavati problem gradskog prijevoza u Sarajevu, ali i drugi problemi koji tište bh. prijestolnicu, čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI