antonio guterres, generalni sekretar un-a

Kada će prestati svirepo nasilje nad muslimanima u Mijanmaru? Ima li druga riječ osim etničkog čišćenja?!

Hronika 14.09.17, 08:05h

Kada će prestati svirepo nasilje nad muslimanima u Mijanmaru? Ima li druga riječ osim etničkog čišćenja?!
Upozorio je da su problemi s kojima se trenutno suočavaju muslimani Arakana izašli van nacionalnih okvira te izazvali nestabilnost u čitavom regionu

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Guterres izjavio je da je "neprihvatljivo" nasilje nad muslimanima Arakana u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Uoči 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Guterres je na konferenciji za medije apelovao na zvaničnike Mijanmara da zaustave vojne operacije, okončaju nasilje i dozvole dostavu humanitarne pomoći.

 

Upozorio je da su problemi s kojima se trenutno suočavaju muslimani Arakana izašli van nacionalnih okvira te izazvali nestabilnost u čitavom regionu.

 

Humanitarnu krizu u Arakanu je nazvao "katastrofom", napominjući da je broj muslimana Arakana, koji su morali izbjeći u susjedni Bangladeš, već dostigao cifru od 380 hiljada.

 

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da intenzivira dostavu humanitarne pomoći ugroženima.

 

U obraćanju novinarima, osudio je i napade oružanih snaga Mijanmara na muslimane Arakana.

 

"Uznemiravajući napadi snaga sigurnosti protiv civila u Arakanu su potpuno neprihvatljivi", rekao je Guterres, napominjući kako je zbog nasilja prekinuta i dostava humanitarne pomoći UN-a.

 

Na kraju se je istakao da je jedna trećina stanovnika Arakana napustila svoje domove.

 

"Ako je trećina ljudi iz Arakana morala pobjeći iz zemlje, zar osim etničkog čišćenja možete pronaći neku drugu riječ kojom bi mogli opisati aktuelnu situaciju?", zapitao se generalni sekretar UN-a.

 

Duniya Aslam Khan, portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), ove sedmice je izjavila da je više od 310.000 Rohingya muslimana od 25. augusta iz Mijanmara pobjeglo u Bangladeš.

 

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani bježati ka susjednom Bangladešu.

 

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI